Damer der var for meget

Forfatter: Sara Alfort

Forlag: Gads forlag

Sider: 439 (ikke inkluderet kildeliste mm)

(reklame: bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget)

Rating: 6 out of 6.

Om bogen

Jeg vil gerne starte anmeldelsen her med et citat, for i virkeligheden føler jeg at det opsummerer bogen ret godt – måske bedre end jeg selv kan formidle det.

“Hun blev en af 1880’ernes vigtigeste nordiske forfatterstemmer, fik et forfatterstipendie fra Svenska Akademien og overvejede, hvodan man bedst myrdede Georg Brandes”

Citat fra bogen, s.25

Damer der var for meget er en fantastisk, tankevækkende, patriarkatsparkende, kvindeopløftende, historieforbedrende, verdensforandrende skønhed af en bog 💚 Og så er den lækker næsten selvlysende grøn, og den er allerede i sit farvevalg så meget anderledes end anden litteratur om kvindelige forbilleder, vi har glemt eller ikke kender.

Bogen er skrevet med et glimt i øjet. Man kan mærke det når man læser det; det er en fortælling, der brænder for historierne, og der er lagt kærlighed i at skrive dem. Man kan mærke at man er i gode hænder, og man kan mærke at det bliver godt – og det gør det. Allerede fra bogens første spæde sider.

Det bogen kan, foruden at den lærer os om damer i dansk historie der var ‘for meget’, så sætter den dem i relation til hinanden, og i relation til andre personer vi kender fra historiebøgerne, der levede på samme tid – som eks Georg Brandes og Herman Bang. Det sætter ikke kun fokus på damerne, men sætter også d’herrer i et andet lys. Det er en anderledes måde at møde menneskernes fra vores historiebøger på. På den måde sætter det vi tror vi ved, i relation til den egentlige verden.

Det er en vigtig påmindelse om at dem der er for meget i dag, baner vejen frem for damerne i morgen. Revolutionen inden for køn og kvinders virke, hverdag og historie, kommer ikke af sig selv. Bogen kan læses kronologisk eller som opslagsværk 💚 Det er en historie man med fordel også kan spise lidt af hver aften før sengetid, for ikke at få alt for mange informationer indebords, i forhold til hvad man kan huske.

Læs den! Elsk den. Den fortjener at stå på alle bogreoler rundt om i Danmark.

Klik her, for at læse mere om bogen hos SAXO.


NYESTE INDLÆG