Manga classics: Pride and Prejudice

Kunstner/tegner: Po Tse

Story adaption af: Stacy King

Sider: 369 (ikke medregnet persongalleri på de sidste sider)

Rating: 5 out of 6.

Om bogen

In a remote English village, Mr. and Mrs. Bennet, a not-so-well-to do country squire and his wife, must marry off their five vivacious daughters. At the very center of this all-consuming enterprise are the headstrong second daughter, Elizabeth and her aristocratic suitor Mister Darcy, two lovers in whom pride and prejudice must be overcome before love can bring the story to its magnificent conclusion.

Jeg synes det er helt genialt med klassiske bøger i manga format. På denne måde bliver klassiske historier, der ellers kan være svære at læse, tilgængelige for alle. Så har man bredt litteraturen ud – og tilmeld i et nyt moderne og meget smukt format.

Særligt Jane Austen er for mig et mysterie. En forfatter, der er hyldet gennem jeg ved ikke hvor mange konsekvente år i træk af alt og alle med puls, er på alverdens “de her bøger skal du læse før du dør” lister, og alligevel, har jeg aldrig givet mig kast med hendes repetoire. Jeg er bekendt med bøgernes indhold, og jeg ved, for os der ikke typisk læser genne genre, at persongalleriet kan være forvirrende og plottet langsomt. Derfor tænkte jeg at starte med en manga-edition af fortællingen, i håber om at det kunne løsne det lidt op for mig.

Jeg har også læst ‘Frankenstein’ og ‘Dracula’ i manga classics serien. Man kan også finde klassikere lige fra ‘Midsummer nights dream’ til ‘The Scarlett Letter’ og mange flere, hvis man søger efter “manga classics” på Amazon, Google eller Saxo. Der er i hvert fald rigeligt at tage af, for de af os, der har interesse i det 💖 Men jeg synes nu at Jane Austens bog fungerede bedre til formatet. Måske det i ligeså stor grad også var fordi jeg ikke kendte historien? Det må i vurdere når i læser den 😉

Jeg vil sige at denne version af en fortælling, jeg ellers aldrig rigtig har kunne sluge i sin oprindelige form, gav mig lyst til at give mig i kast med det. Jeg fik lyst, til at kaste mig ud i Jane Austens værker, og jeg fik lyst til at mødes med andre der forstod sig på litteraturen, for at tale med dem om den. Så har mangaen altså formået, i min optik, at starte en interesse hos sin læser!

Hvad er en manga?

Den lette forklaring er en historie med billeder – den lidt mere detaljerede forklaring er, at manga er en særlig japansk stilart til illustrationer og animationer, der i skreven format hedder manga og i animeret format kaldes anime. Manga er faktisk det direkte japansk ord for tegneserie. Stilarten er bare anderledes end vi kender den fra Vesten – særligt ansigterne, med deres ovale form og kæmpe øjne er anderledes fra de tegneserier man møder fra eks Amerika, hvis man har læst Spiderman etc.

Hvad der er anderledes fra en mange fra traditionel vestlig litteratur, er at man læser fra højre til venstre i stedet for venstre til højre, som vi gør med alt anden litteratur i Danmark. Det kan godt lige kræve et par øjeblikke at vende sig til, men så kommer det naturligt. Det kræver slet ikke så meget hårdt arbejde at læse, som man kan frygte.

Historien her er på engelsk, men der er blevet udgivet manga på dansk tidligere. Dog er der begrænsinger i antallet af danske mange-udgivelser, og derfor er man nødt til at være nogenlunde afklaret med det engelske sprog.

Hvis du vil købe bogen, eller læse mere om manga classic’s serien, kan du klikke her.

Nyeste indlæg