Vølvens Vej: Snehild

Forfatter: Anne-Marie Vedsø Olsen

Sider: 416

Forlag: Lindhardt & Ringhof

Rating: 5 out of 6.

Et episk drama om vikinger, jernalderen og nordisk mytologi

Lad os slå det klart med det samme – der er en grund til at Vølvens Vej-serien af Anne-Marie Vedsø Olsen er så anmelderrost, som den nu engang er.

“Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.”

Stærke kvinder. Blodhævn. Skæbnen. Gudernes gunst. Lidenskab. Ære. Hvis din nysgerrighed peakede ud fra disse ord, så er Vølvens Vej 1 – Snedhild – bestemt en bog for dig. Den er også tidligere blevet omtalt om en nordisk Game of Thrones, og jeg kan se lighederne, men samtidigt, er den noget helt andet. Klik her, for at se en trailer fra forlaget.

Hun måtte ikke vise sin frygt. Hun var Snehild. Hun ejede sin vrede. Hun mødte Ragnfrids blik. Hun viste hende, at hun forstod alt. At Ragnfrid var en smålig løgner, drevet af egne lyster. At Ragnfrid ikke kendte guderne, ikke forstod verdens kraft. Alt det viste hendes blik, og til sidst så Ragnrif ned.

Citat fra bogen, s.82

Det er en svær størrelse at beskrive. For selvom det er high fantasy, er det også meget kulturelt og litterært, og det er for mig en blanding, jeg ikke har stødt meget på. Det er, når man er vant til udelukkende engelsk NA-TikTok-fantasy, en spøjs blanding, men det virker, og det virker godt. Det vil aldrig blive det du regner med, når du åbner bogen, men plottet er fast pased, karaktererne er mange og dynamiske, og du vil alligevel sidde og vende hver side, for at finde ud af, hvordan det hele ender godt; hvis det da nogensinde vil kunne det.

POV på billedet ovenfor: mig der er sur på mig selv over ikke at have læst bogen her før, og genovervejer mine beslutninger fra det sidste år til nu.

Den er hardcore – der er både (TRIGGER WARNING) drab, overgreb, voldtægt, tortur og ofringer med i historien, foruden dens magtkampe og tilknytning til oldnordisk mytologi. Det giver mening for magtkampene, men et særligt overgreb mod slutningen virker uforløst i en anden karakters håndtering af dette. I et samfund, hvor alle kæmper mod alle, er det sjovt at man så ikke afskærmer flere karakterer fra hinanden.

Mennesker lignede svin indeni, påstod slagteren. Hun vidste ikke, om hun troede ham. Hun skar med sikkerhed og lærte om de organer, der kunne tilføjes dræbende pileskud eller sværdhug.

Citat fra bogen, s.270

Læs den! Du vil ikke fortryde det.

Den er low key perfekt til aftenlæsningen 🍁 ☃️

Interview med forfatteren

Hvis du vil vide endnu mere om VØLVENS VEJ-serien, kan du klikke her, for at læse et interview med forfatter Anne-Marie Vedsø Olsen. I forfatterportrættet kan du blandt andet læse mere om hvor meget den nordisk mytologi fylder i bogen, om det krævede meget research og hvilken must-read udgivelse Anne-Marie ville anbefale alle at læse 🖤

Klik her for at læse forfatterportrættet.

Billedrettigheder: amvodk