Bjerget vi bestiger

Forfatter: Amanda Gorman

Sider: 60

Forlag: CarlsenPuls

Bogen er et anmeldereksemplar. Mange tak for bogen! 🙂 ❤

Om bogen

2020 har budt på mange ting. Corona, isolation, menneskesavn, angst … og så oveni hatten, var der også lige Donald Trump at tage sig af. Det var indtil en skøn onsdag – mere specifikt den 20. januar 2021, hvor Joe Biden blev indviet som De Forenede Staters Præsident. For at fejre den store dag, var der besøg af Lady Gaga, Jennifer Lopez, Katy Perry og sidst, men absolut ikke mindst, en ung kvinde ved navn Amanda Gorman. Ved indvielsen læste hun op af sigt digt “The Hill we Climb”, der efterfølgende blev kendt verden over. Og nu udkommer hendes digt med forord af Oprah Winfrey hos Carlsenplus.

In this truth, in this faith, we trust. For while ww have our eyes on the future, History has its eyes on us.

Citat fra bogen, s. 21

Digtet er skrevet med inspiration i den amerikanske spoken word genre, der er kendetegnet ved at ligge tættere på det talte sprog, end den klassiske lyrik. Hvis du ikke har hørt Amanda læse sit digt op, vil jeg klart anbefale det. Hun giver det et helt nyt udtryk.

Hvis du gerne vil se Amanda læste digtet op, kan du klikke her. På YouTube kan du også finde videoer af forfatteren, til blandt andet inspirerende TED talks, og flere interviews.

Dansk og engelsk indhold

Digtet vil gå over i historien, fordi det har vist os, præcis hvad poesien kan – det kan samle os, når vi er mest splittede. Den er opsat så de første 29 sider af bogen indeholder digtet på dansk, hvorefter man flipper den, og læser “bagfra”, for at læse digtet på engelsk. The best of both worlds, om man vil, så man kan læse det både på sit eget sprog, og med de originale ord, det er skrevet. Needless to say, går der meget tabt i oversættelsen, der i større grad spiller på en stemning, end en egentlig direkte oversættelse. Og det er et godt valg, fordi det er super svært at oversætte lyrik fra engelsk til dansk, og både bevare flow, rytme og indhold. Så hellere fokusere på indholdet.

Bogens smukke gule og røde farver, matcher det smukke tøj, Amanda havde på ved præsidentens indvielse. De smukke snoede illustrationer udenpå bogen, går igen indvendigt.

Det er lysningen, vi er lovet, Bjerget vi bestiger, hvis vi har modet. For det at være amerikaner er mere end stoltheden, vi har arvet, Det er fortiden, vi træder ind i, og hvordan den bliver genopbygget.

Citat fra bogen, s.19

Om Amanda Gorman

“Amanda Gorman er den sjette og den yngste digter, der i en alder af 22 år fremsagde et digt ved indsættelsen af en amerikansk præsident. Hun er en engageret aktivist, der kæmper lokalt, nationalt og internationalt for miljø, retfærdighed mellem racerne og lighed mellem kønnene. Amandas værker har været vist på medier som The Today Show, PBS Kids og CBS This Morning og bragt i The New York Times, Vogue, Essence og O, The Oprah Magazine. Hun er forfatter til en billedbog, Change Signs, der udkommer til efteråret 2021 med tegninger af illustrator Loren Long, samt til digtsamlingen Bjerget vi bestiger og andre digte (efteråret 2021). Efter at have taget en eksamen fra Harvard University flyttede Amanda Gorman til Los Angeles, hvor hun bor i dag.”

Hvis du er blevet helt vildt efter at lære mere om Amanda, kan du klikke her, for at komme ind på hendes officielle hjemmeside.

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.