10 (mindre) kendte H.C.Andersen eventyr du skal læse

Når vi snakker om H. C. Andersen, tænker de fleste automatisk på Den Grimme Ælling, Klodshans, Fyrtøjet, Den Flyvende Kuffert, Andegården, Prinsessen på Ærten, Svinedrengen eller Ole Lukøje. Eventyrerne er blevet en del af både vores opdragelse, uddannelse, historie og dankshed. Men H. C. Andersen kan så meget mere, end bare de nævnte klassikere herover. Har du nogensinde læst Pengegrisen? Elverhøj? Den sidste perle? Så kom med, når vi dykker helt ned i H. C. Andersens forfatteskab, og sætter fokus på nogle af de perler, der ikke har fået ligeså meget mainstream opmærksomhed.

  1. Den uartige dreng

Den handler i bund og grund om Amor – ham der render rundt med en flitsbue og skyder med pile. Det er en kort lille sød historie om, hvordan han narrer sig til at ramme med sin pil i hjertet på alle. 

  1. Boghveden

Den handler om en boghvede, om dens liv og hvordan den kommunikerer med naturen omkring sig. Den er virkelig H.C. Andersen agtig, da en skaber liv i noget, som vi ellers ikke tildeler liv på samme måde som eksempelvis os mennesker.

  1. Kærestefolkene (Toppen og bolden)

En fin lille historie om en top, der er ulykkeligt forelsket i en bold. En bold, der ikke ser toppen som et godt nok parti til giftermål. En dag forsvinder bolden og slutningen må du læse dig til. Endnu et eksempel på at H.C. Andersen kan give liv og personlighed til ting, som i vores øjne er døde.

  1. Vanddråben

Den handler om livet i en vanddråbe, som ses i et forstørrelsesglas. Liv blandt en masse væsner, der skubber og napper til hinanden. Men livet i vanddråben symboliserer noget fra verden udenfor på en fornurlig måde. 

  1. Historien om en moder

For mange er historien er måske kendt, men for mange blandt det yngre publikum, der kun er bekendt med de “større” historier, er den måske ikke? Fortællingen handler om en mor, hvis barn bliver syg og dør. Døden henter barnet, men moderen er ikke klar til at give slip, og må ofre dele af sig selv, for at følge efter sit barn. 

  1. Fra et vindue i Vartov

En kort historie om en ung kvinde, der kigger ud af sit vindue og ser en gruppe legende børn, og reflekterer over tidens tag, og hvor flygtigt og hurtigt livet er. En flygtig historie til et flygtigt glimt i fremtiden. 

  1. Den lykkelige familie 

En historie om to snegle, der bor sammen, og adopterer en mindre snegl, for at finde lykken i livet. De bor dog i frygt for at blive kogt og spist af menneskene. En historie om at leve i uvidenhed, og af selvhøjtidelighed. 

  1. Den onde fyrste

Historien om en fyrste, der ville erobre alt og ege alt, og tilmed besejre Gud. Men hvem er han, der mener, at man kan besejre og eje alt? Og hvem er de egentlige trusler; Gud, store ørne, engle eller en lille bitte myg? 

  1. Hvad fatter gør, det er altid det rigtige

En Klods-Hans agtig fortælling, om en kone der sender sin mand ind til markedet, for at bytte deres hest, til noget mere brugbart for dem. En ret håbløs fortælling om en mand, der ikke ved hvad han laver, og en kone, der accepterer verden som den er. En interessant historie, men bestemt ikke en, jeg ville give ret i. 

  1. Stoppenålen

Om en nål, der var fint på den, og trods verdens modgang og dens forfald fra holdenål til en knækket nål, nægter den at se sig selv det mindste finere, end den originalt var. 

Artiklen er skrevet sammen af @bogbanden og @tid_til_tanker

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.