Med egen hånd

Forfatter: Suzanne Brøgger

Sider: 252

Forlag: Gyldendal

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret 🙂

Rating: 6 out of 6.

Om bogen

“Hvad sker der, når tidsånden vender? Jeg har set tilbage i mine tidligeste ‘befrielsesbøger’ for at finde ud af, hvad der er sket med verden og med mig selv i de sidste halvtreds år. Hvad er der sket med kærligheden og kønnenes forvandling? Med forelskelsen og med fremmedfølelsens frygt? Hvad skete der med børnene og med jorden? Jeg skriver med et håb for fremtiden – med egen hånd.”

Bogen indeholder 27 essays, hvor enkelte har været offentliggjort før. Suzanne går i dialog med sine gamle bøger, og opdaterr, nuancerer og diskuterer de emner, der altid har optaget hende. Man skal dg ikke have læst alle Suzannes tidligere værker, for at kunne nyde bogen for sig selv.

Mine favoritter var ‘uafgjort- interview med Madame Nielsen’ som jeg ikke kendte før jeg læste interviewet (som var utrolig flot og lærende), ‘Kult’ og især ‘Susie Bonnéns bryllup’ ramte plet på dialogen om #metoo, kvinders lod i livet, overgreb, hævnporno, og alle de problematikker, den moderne kvinde (stadig) skal kæmpe med.

Niqabkulturen har sex på hjernen. Hypotesen er – eller troen- at ‘løsningen’ på sex findes. I stedet for at mænd civiliserer deres drifter – den historiske forudsætning for al civilisation – gør man kvinder usynlige i det hovedløse håb, at begæret ad den vej tæmmes. Ligesom at vælge amputationen som forebyggelse mod et kløende myggestik

Citat, s.87

Historierne varierer i længden, med nogle på 2 sider, og andre længere. Man kan med fordel sætte sig for at læse én historie hver aften, men det er også lettere sagt end gjort, fordi jeg kunne læse Suzanne Brøgger hele dagen. Det er mit første kendskab med hende, og det er så afgjort ikke det sidste. For Suzanne kan noget helt særligt med det danske sprog. Hun er så pokkers intelligent og reflekteret at lytte til. Der er så meget viden, reflektion og tanke samlet i hendes krop, og det gør det til en vidunderlig oplevelse at læse.

tre diagnoser går ellers igen hos den sårede diva: hysteri, skizofreni og paranoia. Det er de tre mentale traumer, der præger visse kvinder, der levede i frigørelsens tidlige stadighed af modsigelsesfuldhed

Citat, s.19

Jeg har lært om både dansk historie, litteratur, kultur og kendskab til så utrolig mange nye værker og mennesker. Det var meget berigende for mig, fordi Suzanne i sin bog undersøger eksistenser, jeg ikke selv til daglig, har kontakt med. Vi kommer omkring kernefamilien, privatlivet, parforholdet, voldtægt, skyld, skam, datter- og mor forhold og især kvinderollen.

Hvad er det mest farlige for Europa, den hijabklædte kvinde eller den amerikanske litteratur? Mon ikke der er flere europæere, der har ladet sig indvandre af amerikansk kultur end af islam? Ingen af delene er farlige i sig selv, hvis bare vi ved, hvem vi er. Men ved vi det?

Citat, s.35

En fantastisk stor anbefaling til dig, der er interesseret i feministisk litteratur, og eksistentiel undersøgende litteratur.


Kunne du lide anmeldelsen?

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.