At leve med AD(H)D som kvinde

Forlag: Gads

Forfatter: Charlotte Jokumsen og Eva Poulsen – i samarbejde med Christina Wex

Sider: 189

Rating: 5 out of 6.

“ADHD og ADD er opmærksomhedsforstyrrelser, der påvirker adskillige aspekter af livet, og som kan vise sig på forskellig vis med en myriade af symptomer. AD(H)D overses hyppigt hos kvinder, og målgruppen for denne bog er kvinder, der mistænker, at de kan have opmærksomhedsforstyrrelse eller allerede elver med AD(H)D, samt deres pårørende og fagpersoner.”

I At leve med AD(H)D som kvinde kommer en række kvinder med deres livshistorier, herunder de udfordringer og glæder, de møder i hverdagen. Historier som denne skal høres fra hestens egen mund, og det er dét der gør bogen her bog. Blandingen af irl historier, og faglige forklaringer, der bryder alt om AD(H)D ned på et simpelt, letforståeligt niveau. Og nej – bogen er ikke kun til de, der selv lever med AD(H)D, men i stor grad til ‘pårørende’ – familie, kærester, søskende, kolleger, chefer.

Nogle oplever, at de ikke følger sig velkomne i studiegrupper, fordi de har svært ved det sociale element og let kommer til at fylde for meget eller virke for dominerende i gruppen.

Citat fra bogen, s.90

I denne bog kan du eksempelvis læse mere om uopmærksomhed, hyperaktivitet, impulsivitet, humørsvingninger, nedsat selvmotivation, påvirkning af eksekutive funktioner, hukommelsesvanskeligheder, tankemylder, lavt selvværd og en følelse af at være forkert, problemer med tidsstyring, påvirkning af sanseindtryk, søvnvanskeligheder parforhold, seksualitet, job, uddannelse, intelligens, kost og motion, socialt liv og former for behandling i forhold til ADHD og ADD.

Hvad der er skønt ved faglitteratur som denne er, at den åbner en ny forståelse for den verden, andre oplever. Vi får mulighed for at sætte os i andres sted, eller lære at forstå os selv bedre. Mere faglitteratur som denne i verden, tak 👏

Hjernen skal hele tiden bombarderes med stimuli, fordi den keder sig, men faktisk gør det mig kun mere trist bagefter. Jeg bliver både fattig og tyk.

Citat fra bogen, s.43

Bogen kommer også omkring ADHD i forhold til andre sygdomme eller mentale tilstande, herunder depression , bipolar lidelse, personlighedsforsyrrelser, autisme, indlæringsvanskeligheder, tics og tourettes syndrom, spiseforstyrrelser, skitzofreni, belastningreaktion, søvnsrelaterede forstyrrelser, rusmiddelafhængighed, fysiske sygsomme og behandling.

Dog har bogen en fejl i dens opsætning – ikke noget der betyder alverdens for læseoplevelsen, for indholdet er stadig fint og gennemarbejdet, men sidetallene i dens indholdsfortegnelse matcher ikke de faktiske sidetal, og der er løbende mange gentagelser. Sidstenævnte kan dog være en styrke for bogen, hvis du ønsker at slå op på en specifik side og læse om et konkret underemne 😊 Jeg forestiller mig at den er kanon som lydbog – perfekt til og fra arbejde.

Op mod 25% af de mennesker, der søger behandling for overvægt, har ADHD, og der er en overhyppighed hos de met overvægtige.

Citat fra bogen, s.160

Bogen indeholder forord af Camilla Louise Ganzhorn, der er direktør i ADHD-foreningen i Danmark.

Klik her, for at læse mere om bogen hos Gads Forlag.