Emma Gad for hvide

Forfatter: Anna Neye

Sider: 134

Forlag: Gyldendal

Rating: 6 out of 6.

Om bogen

Bag på bogen: “Det er ganske forståeligt, at man kan gå hen og føle sig helt perpleks og magtesløs, når man som hvidt menneske er opdraget til at være normen i verden, og der så pludselig bliver sat spørgsmålstegn ved det naturlige i dette. Det kan simpelthen være så svært at finde ud af, hvordan man skal forholde sig. Hvad må man overhovedet sige? Og er der ikke frygtelig mange hensyn, man pludselig skal tage? Heldigvis er der hjælp at hente her. Emma Gad for hvide er en guidebog til dig, hvide menneske, som er i tvivl om, hvilket hvidt ben du skal stå på i en kompleks verden”

En bog om ‘takt og tone’ for hvide mennesker in terms of what not to do. En historie der ikke skal gentages, vendinger vi ikke kan være stolte af og en historie, der gemmes. Jeg spurgte min kæreste, da jeg kom hjem med bogen, om han kendte til de vestindiske øer Danmark havde eget g om slavehandlen vi var en del af, og han kendte ikke historien. Han kendte ikke vores historie, og det var helt vildt for mig. Men jeg blev overrasket over hvor lidt jeg faktisk også selv vidste og hvor romantiseret hele genfortællingen om øerne, slavehandel og racismen i flere generationer, egentlig har været. Og hvor mange fordrejninger af forskelsbehandlingen mellem hudfarverne, der også sker i dag.

Det var en øjenåbner og et meget forfriskende pust. Anna Neye kan nemlig sætte sig ind i mindsættet på de fleste, og hjælper med en skarp pen og ved at dykke ned i eget liv og erfaring, med at sætte tingene i perspektiv. Virkelig fed læsning.

At acceptere sin fortid – sin historie – er ikke ensbetydende med at synke til bunds i den; den vi sige at lære, hvordan man skal få noget positivt ud af den. En fortid, ,an har opdigtet, duer ikke; den revner og smuldrer under livets pres, som let i en tørkenperiode

Citat fra bogen, s.61

Jeg var ret vild med bogens måde at kombinere humor med seriøs historie. Men den var også vred – den gjorde ondt og fortællerstemmen gemte smerten bag en lidt komisk tilgang en gang imellem, men man var ikke i tvivl om seriøsiteten. Tværtimod gav kombinationen en fed kontrast og mulighed for at kunne forholde sig lidt ironisk og distanceret til emnet.

En dansk hemmelig historie

Den danske historie om slavehandel og kolonisering, er ikke en rar en. Føj for den lede, den er bestemt ikke rar. Men det jeg godt kunne lide ved bogen her, var dens tilgang til skam; skam over at være efterkommer af potentielle racister, slavehandlere eller folk med indblanding i generel forskelbehandling. Det er ikke din skyld – du har ikke gjort de her ting. Hvad bogen dog beder dig om, at er forholde dig til verden som den er i dag, og forstå det privilegie du er født med.

Or ærligt – hvis nogle beder dig om at stoppe brugen af et specifikt ord eks “neger”, så pls stop, ik? Det er ikke sjovt for nogle, og det bliver kun mere og mere akavet, jo flere år der går, mens du stadig bruger det samme ord. Så, ja. Venligst stop.

Det er naturligt, at man som dansker i et moderne emanciperet samfund kan føle stor bag-skam på grund af de forbrydelser, der blev begået i vores koloniale fortid. Det gør jeg selv. Men bag-skam er uproduktiv. Ansvar er meget bedre.

Citat fra bogen, s.60

Hvis du kunne tænke dig at læse mere om bogen eller købe den, kan du klikke her.

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.