Langt væk og lige om hjørnet

Forfatter: Sara Rahmeh

Sider: 112

Forlag: Alpha

Tak til Alpha forlag for anmeldereksemplaret! 🙂

Rating: 5 out of 6.

En kanon flot debut.

“Langt væk og lige om hjørnet” er en digtsamling med meget på hjertet. Her følger vi digter-jeg’et i sine tanker om at være vokset op mellem to kulturer, hhv. den dansk og palæstinensiske, og de dualismer der har optrådt heri. Samlingen kredser her særligt om de aspekter af hverdagen, hvor digter-jeg’et føler sig anderledes. Det kommer til syne igennem verbale og tavse påmindelser, der resulterer i daglige ydre og indre konfrontationer. Det er en refleksion over at være skabt af flere dele, men ikke tilhøre noget fast, og om at elske to verdener, der både er markant forskellige, og stadig meget lig hinanden. Digtsamlingen handler også om at være kvinde, og reflekterer blandt andet tilbage på et mislykket ægteskab, og den sorg, der var opstået ud fra dette.

Digtsamlingen har en interessant opsætning. Over hvert sidetal på dansk, er det skrevet på arabisk. Det samme et tilfældet på forsiden, hvor jeg antager at det er Saras navn eller bogens titel, der står skrevet på arabisk. Det er dog ikke alle sider der har sidetal. Tallene nummererer snarere digtene i stedet for sidetallene, og vi kommer op på i alt 66 digte, på bogens 112 sider.

forskellen mellem os er mindre end du tror

jeg er ikke en politisk debat

eller en rasteplads for malplacerede holdninger

du kan ikke parkere din frygt i mig og tro den vokser

Citat, digt 29

Jeg var ikke i tvivl om at Sara var dygtig, da jeg læste hendes digtsamling. Men så hørte jeg hende læse dem op, og så var jeg slet ikke i tvivl. Der er lagt hårdt arbejde og kærligheden i bogen her, men mest af alt, er der talent. Sara er dygtig til at skrive, og formår at skabe skønhed ud af tvivl, og ro ud af kaos. Men de 150 sider var for kort, og jeg følte, at der var mere der skulle fortælles. Fortællingen føltes ikke færdig da den sidste side var vendt, og det virkede som om vi kun lige var begyndt. Det gode ved samlingen er hertil, at den derfor snildt tåler en læseomgang mere. Jeg var selv igennem den to gange, og jeg opdagede noget nyt hver gang.

Du kan høre Sara læse en af sine digte op, ved at klikke her.

Kære DANMARK, hvornår er man dansk nok? rødbedehummus i køledisken fy for helvede Irma!

Citat, digt 13

Hvis du har læst anmeldelsen og tænkt ‘den lyder egentlig spændende, men den er nok ikke skrevet til mig’, så jo, den er lige præcis også til dig. Læs, lær og forstå et nyt synspunk, og berig dig selv med, at du er du blevet så meget klogere. Digtsamlingen er med til at rejse de vigtige spørgsmål: hvordan er man dansk? I hvor stor grad er “danskhed” forbundet til udseende, i forhold til væremåde? Og er der virkelig kun én måde at være det på? Men den er også en hyldest til dem, der ikke tvinger sig selv til at vælge mellem de ting der udgør dem, og til de der tilhører flere kulturer, flere lande, flere mennesker og forbliver tro mod dem selv, og alle de finesser, der udgør dem.

Og så må jeg bare lige tilføje på falderebet… Rødebedehummus Irma? Ærligt?

Du kan læse et spændende interview med forfatteren, ved at klikke her, eller læse mere om bogen på Alphas hjemmeside, ved at klikke her.


Kunne du lide anmeldelsen?


SENESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.