Vegetaren

Forfatter: Han Kang

Forlag: Gyldendal

Sider: 190

Rating: 6 out of 6.

Om bogen

Bag på bogen står der: “Yeong-hye og hendes mand lever i et stille traditionelt ægteskab i Sydkorea. Hun arbejder på kontor, hun er en pligtopfyldende og diskret hustru, som er god til at lave mad. Men det ændrer sig alt sammen, da Yeong-hye fra den ene dag til den anden tager en drastisk beslutning: Hun vil være vegetar. Yeong-hyes familie kan ikke acceptere hendes nye livsstil, som de synes er aparte og skamfuld. Uforvarende sætter de gang i en spiral af tvang, begær og vold, som også involverer hendes svoger, der er falleret videokunstner, og hendes hårdtarbejdende søster. Men Yeong-hyes forvandling stopper ikke her.”

Godt nok hører vi historien fra Yeong-hyes mands og svigerbrors perspektiv, men historien handler om Yeong-hye. Og den handler dog om så meget mere endnu.

Jeg forstod hende overhovedet ikke. Først da fik det op for mig: Jeg anede faktisk ikke hvad der foregik i hovedet på denne kvinde. “Skal du ikke have noget at spise?” spurgte hun fraværende, med en stemme som en midaldrende kvinde der taler med sin voksne søn. Jeg sad tavst, standhaftigt uinteresseret i denne blege kopi af et måltid, og tyggede på kimchi i en halv menneskealder.

Citat fra bogen, s.19

Den er provokerende og insisterende og den er voldsomt flot skrevet, som de færreste bøger er. Det er en mørk og til tider dyster fortælling om seksualitet, vanvid, drømme, magt og ikke mindst modstand. Det er på mange måder en fortælling om ejerskab over egne ting – eks ens krop og lov, og på samme tid selvhøjtidelighed og kønsroller.

Noget kvastes under min fod og fik mig til at standse op midt i en sætning. Jeg troede ikke mine egne øjne. Hun sad på hug, stadig iført natkjole, med det uglede, filtrede hår i en formløs masse omkring ansigtet.

Citat fra bogen, s.13

Jeg føler at man kunne læse den her roman, ud fra mange forskellige temaer. ‘Vegetaren’ som karakterer/person, kunne være udtryk for mange andre livsstiler, personer, racer eller kønsroller i samfundet, der forsøger at skabe sig en egen identitet i verden. Det er et opgør på samme tid med en skilding af en verden, hvor man ikke selv får lov til at bestemme.

Og hvem var så den ansigtsløse mand der havde armene om hendes hals som om han prøvede at kværke hende, en mand som stødte sit lem ind i hende? Han vidste at det var ham selv; at det faktisk ikke kunne være andre. Og da det gik op for ham, skar han en grimasse.

Citat fra bogen, s.66

Hvis der med én ting er noget der kan konkluderes ud fra en læsning af VEGETAREN, så er det, at man aldrig ved hvad der skal ske. Den holder dig på tæerne og man få ikke lov til at hvile på laurbærrene. Og det fungerer bare kanon godt.

Om forfatteren

Han Kang er født i Gwangju i Sydkorea og flyttede til Seoul som 10-årig.

VEGETAREN er hendes første bog på dansk, som hun i 2016 modtog Den Internationale Man Booker-pris for. I 2029 udkom hendes 2. roman på dansk, LEVENDE OG DØDE, som jeg GLÆDER mig til at sætte fingrene i, efter det her. Wauv, jeg er blæst bagud over hvor dygtig Han er til at skrive, og den symbolik og betyding kun er i stand til at flette ind imellem linjerne. Karaktererne både gør noget, og vi kan aflæse dem, imellem linjerne. Det er virkelig fantastisk.

Hvis du vil læse mere om bogen, eller købe den, kan du gøre det ved at klikke her.


NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.