Kampklar

Forlag: Carlsen

Forfattere: Sanne Søndergaard, Sanne Sigale Benmouyal, Ane Cortzen, Marianne Iben Hansen, Trine Bundsgaard, Geeti Amiri, Silja Okking, Ida Rud & Sophie Souid

Sider: 92

Om bogen

Bag på bogen står der: “Kampklar er en samling godnathistorier om seje, modige, sjove, skøre og kampklare piger, som giver børn store drømme.”

Kampklar er en kanon sød samling af korte historier, med flotte illustrationer, der giver mulighed for at unge piger kan spejle sig selv, i de modige, seje og lærerige godnathistorier, der kan findes i bogen.

Historierne er letlæselige, og minder de små læsere/lyttere om, at lytte til dem selv, følge deres drømme og gøre de ting, de ved er rigtige; selv i svære situationer. Linjerne har godt mellemrum mellem sig, og skriftstørrelsen er relativ stor, så for de mindste der er gode til at læse, burde der være god mulighed for at kunne læse med eller øve sig.

Det er ikke en bog jeg kan give stjerner – det skal det yngre publikum få lov til, men det er bestemt en bog jeg selv kommer til at hive frem den dag, jeg får børn.

Hvad skal børnelitteratur kunne?

Og det leder jo godt videre til spørgsmålet ‘Hvad skal børnelitteratur så egentlig kunne og hvad er dens rolle i litteraturen’?

Da jeg var lille, fik jeg læst Den Lille Prins og eventyr af H.C.Andersen højt. Det var gammeldags fortællinger, og det handlede typisk om et dyr, en mand, en ung dreng eller noget af højere magter; en religiøs underlæggende fortælling eller metaforiske og symbolske karakterer. Det er de færreste historier jeg har fået læst som lille, eller selv læst, jeg har kunne spejle mig selv i. Det tætteste jeg er kommet på det, er YA romaner fra mine teenageår, hvor hovedkarakteren var en ung pige, med magiske kræfter – og så indgik hun typisk i en eller anden romance, med en flot (farlig) gut.

Kampklar skildrer noget hverdagsligt, magisk og samtidigt helt naturligt i sine fortællinger. Hovedkarakteren har ikke magiske kræfter eller nogen vild(t-mærkelig) vampyr romance kørende, men hun bygger selv en rumraket, lærer at det ikke er farligt at græde, bearbejder døden eller lærer at forfølge sin drøm. Her er nogle større underliggende emner end ‘bare’ det guddommelige eller ‘det klassiske eventyr’. Her lærer vi vores søde børn, at de må gå op i den sport/ting de vil, og lærer dem at håndtere følelser og konflikter, så de er kampklar til verden og hverdagen.

Hurra for awareness og repræsentation i børne- og ungdomslitteraturen!


NYESTE ANMELDELSER

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.