Mit arbejde

Forfatter: Olga Ravn

Sider: 420 (uden fodnoter)

Forlag: Gyldendal

Rating: 3.5 out of 6.

Om bogen

Efter at have født et barn taber forfatteren Anna sin plads i verden. Stadig chokeret efter fødslen flytter hun med sin svenske kæreste, Aksel, og deres lille søn til et sneomsusts Stockholm. Intet skal blive som før.

Der er galskab her og blottet kød. Det er defor, ingen har villet læse mødres bøger. Ingen ønsker at kende hende. At se hende blive virkelig.

Citat, s.60

JESUS siger; “Når kvinden skal føde, har hun det svært, fordi hendes time er kommet; men når hun har født sit barn, husker hun ikke mere sin trængsel af glæde over, at et menneske er født til verden.” Og så er det bare, jeg spørger, hvad ved Jesus egentlig om det?

Citat, s.269

Olga Ravn kommer i Mit arbejde ind på angsten ved at være mor, frygten for at gøre noget forkert, ikke at elske sit barn, overraskelsen over hvor lang tid kærligheden og tilknyttelsen kan være om at opstå samt den angst for livet der kommer ved at skulle balancere barnets bedste, og ens eget liv. Risikerer man ikke at være en dårlig mor, hvis man ikke gør alt for barnets bedste? Hvordan finder man overhovedet tid til sig selv, når hver dag er bringe, arbejde, hente, aftensmad? Og især arbejder den med spørgsmålet ‘hvordan kan man arbejde med noget som helst andet, når man i forvejen har fuldtidsarbejde i at passe sine børn’? Selv har hovedkarakteren Anna store problematikker med at genoptage sit liv som forfatter, fordi hun ikke kan finde inspiration i andet end mødreskabet og livet som ny mor. Samtidig er hun bevidst om sin frygt for, at ingen ville være en bog, der handler om at blive mor. Ingen vil anerkende den skyggeside af tvivl i kvinder, når de får børn.

Især arbejdet bogen også med den forventning der er til ‘den gode mor’, og hvordan man, for at kunne opfylde dén rolle, er nødt til at frasige sig alt udenfor mødreskabet, man holder af. I Annas tilfælde, er det at skrive – meget lig hovedkarakteren i Det gule tapet. Kan man være forfatter på grund af, og ikke på trods af, børn?

Her lærer vi, at det at blive mor, ikke nødvendigvis er intuitivt, nemt eller naturligt. Det er ikke nødvendigvis nogle af delene, for en ny mor, og der ligger et stort arbejde i at skabe en eksplicit anerkendelse og et fælles rum, igennem Mit arbejde, hvor der bliver talt om denne tvivl og frygt.

“MIT ARBEJDE er en bog om den radikale erfaring at blive mor, om vasketøj og shopping og om at lære at elske det ængstelige, åbne liv med et barn.”

Opbygning og struktur

Bogen er fortalt både med klassisk storytelling, lyrisk, dagbog og en journal-vibe, der skiftes til at blive brugt. Der giver et godt temposkift til læsningen, og eks brug af lyrik kan hjælpe til at sætte ord på de sværere følelser.

Alle disse mænd omkring mig, der siger, at kvinder bekymrer sig for meget om deres børn, har ikke forstået, at alt omkring os indsætter kvinder i bekymringsmaskiner (…)

Citat, s.133

Opsummeret, er der her tale om et stykke smukt og meget ærligt litteratur, men også en bog, der er meget meget lang. I min optik, en 100-150 sider for lang. Dertil er der dele af bogen, og den måde den er skrevet på, der bidrager bedre end andre. Personligt var jeg vild med de lyriske elementer, der ophøjede fortællingen på meget smukt niveau, og som ebbede ud i meget konkrete iagttagelser af den nærmest umulige ligestillingskamp mellem mænd og kvinder, når der kommer til forældreskab. De journal-lignende noter kunne jeg dog godt have været foruden.


NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.