Bøger jeg har læst i marts 2023

Åh, 2023 starter kanon godt ud for mig. Jeg er on fire med min læsning, jeg er i konstant kæmpe læsehumør og det er både nemt og lækkert at stikke næsen i bøgerne. Kender jeg mig selv ret, komme det ikke til at fortsætte med at være på samme måde fremover, for sådan er livet bare ikke.

Jeg har i marts fokuseret særlig ihærdigt på at læse op til Krimimessen med Alpha Forlag (hvor jeg jo er så heldig at have fået et arbejde) den 25.-26.marts i Horsens. Jeg har bestemt ikke været den største krimielsker i mit læseliv, men jeg havde absolut ikke lyst til at stå på Krimimessen, og så faktisk ikke have læst en eneste af forlagets krimier. Derfor gik jeg ekstra hardcore til sagerne for denne måned, og miksede både fysiske bøger, e-bøger on the go og lydbøger til cykelturene i hverdagen. Og det har resulteret i, at jeg har læst følgende bøger i marts 👇

Patienten af Trude Teige er den første bog af Triges forfatterskab, jeg kaster mig over. Som forfatter er hun jo vildt dygtig, og kan skrive både fængende krimier og smukke historiske romaner, men jeg hoppede simpelthen ind på dén her. Forsiden havde fanget mig, og det var en god bog for mig at starte med.

“Da en psykiatrisk patient dør på Dikemark Sygehus i Asker i 1993, er det sidste, han når at hviske: “De dræber folk her.” Han har boet på afdelingen i mere end halvtreds år, og en af de få, han talte med, var pigen Julia. Ni år senere forsvinder hun som attenårig sporløst fra sin hjemby, Enden, på Sunnmørskysten. 

Mange år senere findes en mand død i vandet ved Enden, og noget tyder på, at der er sket en forbrydelse. Efterforskningen viser sig at kaste nyt lys over både Julias forsvinding, og hvad der foregik på Dikemark.”

Klik her, for at læse mere om bogen hos Alpha Forlag. #reklame

Operation Mumie er en sød og sjov detektiv-fortælling for både det yngre publikum, og de læsere (myself included), der søger noget let læsning mellem de store mursten.

Detektivbureau nr. 2 har fundet ud af, at der sker mystiske ting på det lokale museum. Der er hevet en mumie ind der skal udstilles, men folk falder over ting, kommer til skade og alt går galt. De ansatte tror, at det er mumiens forbandelse, men Detektivbureau nr.2 ved selvfølgelig bedre 😉

Det er både underholdende og lærerigt.

Klik her, for at læse mere om bogen hos Alpha Forlag. #reklame

Operation spøgelse af Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes, er endnu en fortællign i serien om Detektivbureau nr. 2. Et lidt mere Halloween-late night emne/tema, men stadig en bog der, som de andre i serien, på overfladen kan virke uhyggelig, men hvor alt bunder i en rationel forklaring. Lidt ligesom Mysterie-banden. Der er altid en ‘mand under masken’.

Det spøger på det lokale slot, og de lokale indbyggere menes at have set en ung kvinde i vinduet. Det skræmmer dem alle sammen væk – og ergo, er der her endu en sag for Detektivbureau nr. 2.

Klik her, for at læse mere om bogen fra Alpha Forlag. #reklame

Operation lurifaks er endu en bog i serien om Detektivbureau nr. 2, og for den voksne/vågne læser, er det den af bøgerne, der nok er lidt sværere at regne ud. Folk i det lokale supermarked mister deres kort og deres pinkoder; og det er selvom de ikke har givet deres koder ud til nogen, og der er nogle banditter, der hæver en masse penge på deres kontoer.

Detektivbureau nr. 2 finder hurtigt ud af hvem der står bag; men hvordan de gør det, dét er klart det sværeste spørgsmål i Operation Lurifaks.

Klik her, for at læse mere om bogen hos Alpha Forlag. #reklame

Dyrehjerte af Ulrika Rolfsdottor er en af Alpha Forlags bøger, jeg ville læse før Krimimessen, og den var et frisk pust til det, jeg troede jeg forstod ved krimigenren.

Bogen har den klassiske krimiopbygning – en skandinavisk hovedperson, fortidens synder og minder, en familie i knæ, foregår i Nordsverige, og om et lille udkantssamfund og grænsen for mennesker; hvad skal vi udsættes for, for at vi gør ubehagelige tign?

Men der hvor den er anderledes, er i dens brug af overtro og myter; det er nemlig et gentagende fænomen, for den lille bye, Annie kommer til. De tror eks. på hekse og på at man ikke må gå alene i skoven på bestemte dage.

Klik her, for at læse mere om bogen hos Alpha Forlag.

Pigedyr af Cecilie Lind har netop modtaget kritikerprisen fra 2022, og det er SÅ pokkert velfortjent. Sikke en fortælling, sikke et sprog! Bare wauv hele vejen igennem.

“”Pigedyr” af Cecilie Lind handler om Sara, en ung pige, der bor med sin mor og far. Hun har en nær veninde, men bruger det meste af sin på at blive forelsket eller på at kaste sig ulykkeligt på sin seng i sit værelse. Når hun er alene, græder hun og længes. Når hun er i nærheden af voksne mænd, er de fascinerede af hendes krop. Hvem er hun, når hun ser sig selv i spejlet? Og hvad ser spejlet, når det kigger tilbage? Sara ved ikke om hun er stærk eller svag, smuk eller grim, god eller ond, men hun forstår sig på tab og magt.”

Jeg har bare lyst til at læse alt Cecilie Lind har skrevet. Ride or die tilhænger herover ok.

Klik her, for at læse mere om bogen hos SAXO.

Forsoneren af Viveca Sten er den bedste krimi, jeg nogensinde har læst. Granted – jeg har ikke læst særlig mange, så på dén måde siger det måske ikke så meget, men det gør det nu alligevel. For jeg var fuldstændig opsat på at få den læst færdig, fra bare små 30 sider ind i historien.

Det er en klassisk krimi; vi har et krimipar i Hanna og Daniel, der både har deres interne og eksterne stridigheder, tiltrækninger og opgaver. Det er en fortælling med en stærk feministrisk-vibet fortællerstemme, man kun kan elske. Jeg glæder mig til at se den filmatiseret! Det kommer til at klæde den så godt.

Læs min fulde anmeldelse af bogen her.

Klik her, for at læse om bogen hos Alpha Forlag #reklame

The Atlas of Monsters er en genail bog der genmemgår alverdens monstre på et kort. Verdensdelene er delt op i forskellige kort, hvor man kan finde en oversigt over hvor de typisk er blevet set, hvad de hedder, et billede af hvordan de ser ud og en kort fortælling om dem.

Jeg har stadig et mål om at kunne bruge dens viden i min bog, og forhåbentligt en dag kan jeg vise den frem som en del af det materiale, hvor jeg har fundet inspiration i mine egne skriverier.

Klik her, for at læse mere om bogen hos SAXO.

ADHD blandt piger og kvinder – fra dygtig pige til udbrændt kvinde af Lotta Borg Skoglund. En virkelig tankevækkende og velfortalt bog med cases fra real life. Absolut must read for alle med interesse for emnet eller med familiemedlemer/venner etc., med ADHD.

Mange piger og kvinder med ADHD får ikke stillet den rigtige diagnose, da diagnosekriterierne på lidelsen er baseret på drenge og mænds symptomer. Det har alvorlige konsekvenser for pigerne og kvinderne med ADHD som foruden deres lidelse, også modtager mindre hjælp i skolesystemet, fra sundhedsvæsenet og den medicinske forskning.

Læge og psykiater, Lotta Bog Skoglund, er ekspert inden piger og kvinders liv med ADHD, og sætter i denne bog fokus på de deres mange særlige udfordringer gennem livet med virkelige cases fra hendes mangeårige praksis.

Klik her, for at læse om bogen hos SAXO.

Overall har det været en vanvittig god læsemåned for mig, men jeg tror ikke, at jeg ville kunne gentage det til næste måned. Læsning er for mig først og fremmest forbundet med lyst – ikke tvang (meeen, vil selvfølgelig gerne ramme mit Goodreads mål i år, men har dog allerede læst 31 ud af 50 bøger, så jeg ser mig tilfreds 😉)