Reserven (Spare)

Forfatter: Prins Harry *ghostwriter: J.R. Moehringer

Forlag: Politikens Forlag (på dansk)

Sider: 432

Rating: 6 out of 6.

Om bogen

“Det var en af det 20. århundredes mest uforglemmelige scener: To unge drenge, to prinser, der gik bag deres mors kiste, mens verden så til i sorg – og rædsel. Da Diana, prinsessen af Wales, blev begravet, undrede millioner af mennesker sig over, hvad prinserne mon tænkte og følte – og hvordan deres liv ville forme sig fremover. Her kommer endelig Harrys historie. Med sin rå og uforfærdede ærlighed er Reserven en skelsættende udgivelse, der byder på indsigt, åbenbaringer, selvransagelse og tilkæmpet visdom om kærlighedens evige triumf over sorgen.” (fra saxo)

Det meste af tiden afviste Willy og jeg blankt al den snak om arvingen og reserven. Men nu og da opstod der en situation, som afslørede, at det alligevel betød noget for ham. Det betød noget for ham, hvor jeg stod, og hvad jeg lavede, både professionelt og privat.

Citat fra bogen, s.180

Med sine 432 sider er det bestemt ikke en hurtig omgang læsning – men den fortjener heller ikke at blive kørt for hurtigt igennem. Den fortjener, at man giver sig god tid med den, og virkelig fornemmer stemningen der beskrives og situationerne der forklares fra Harrys vinkel; en vinkel, vi jo ikke tidligere har haft. Og så må jeg sige, at Harry fortjener at fortælle sin synsvinkel lige så meget som alle andre har ret til at fortælle eller undlade at fortælle, deres synspunkt. Men man kan ikke klandre ham, i min bog, for at have haft brug for, at udgive denne fortælling. Det er hans modsvar på et fuldt liv i misinformation og falske historier, der tidligere havde været uden for hans magt at styre.

Harry og hans ghostwriter skriver godt – enormt godt, og sjovt, og der er både et lille blink i øjet og britisk humor til stede i hele fortællingen. Det indikerer en mand med humor, og én, der forstår at se sig selv og sit liv udefra, og ikke tage alt for seriøst, til trods for de seriøse omstændigheder, der hele tiden omgiver ham. Der var flere gange hvor jeg trak på smilebåndet, og der var endnu flere gange, hvor mit ansigt var stift som en mur i ren forargelse og sorg på hans vegne. Det er virkelig en rutsjebanetur.

Jeg gik ud fra, at han henviste til, at jeg for nyligt havde mistet min mødom. En kejtet seance med en ældre kvinde. Hun var meget glad for heste og behandlede mig lidt som en ung hingst. En hurtig ridetur, hvorefter jeg fik et klap bagi og blev sendt på græs. At det foregik på en mark bag en travl pub, gjorde det ikke meget bedre.

Citat fra bogen, s.104

‘Rygtet’ siger også at han selv læser bogen op i lydbogsversionen – den kan desværre pt ikke findes hos hverken SAXO eller Mofibo, men måske den kommer senere? Jeg mistænker det må være noget med rettigheder siden de ikke allerede har bogen tilgængelig, men ville virkelig ønske, at jeg kunne lytte til den. Så snart den er klar, tager jeg seriøst gerne en omgang mere, bare for at høre ham selv fortælle det.

Vi klager aldrig, og vi forklarer os aldrig. Det gjalt især, hvis den, der klagede, var en 18-årig dreng. Derfor blev jeg tvunget til at se på, mens aviserne dag efter dag kaldte mig en snydepels og en dumrian.

Citat fra bogen, s.125

Efter end læsning sidder man med samme fornemmelse, som en iagttagelse Harry selv kommer ind på. Hvem styrer pressen? Hvem styrer medierne? Hvem kan overhovedet styre, eller hjælper med at balancere, den fjedre statsmagt? Harry gør med denne biografi et forsøg. Han tager magten tilbage over sin egen historie, og holder pressen til regnskab for hans mors død; en tragedie, de gerne forsøger at underspille deres rolle i.

Der er i virkeligheden SÅ mange ting, man kan grube fat i fra bogen her og gå i dybden med, men jeg har absolut fået et andet perspektiv på pressen. Også den danske, der er særligt glade for at hænge Prins Joachim ud, med alt fra skattesager til hans personlighed. Han er vores danske ‘reserve’, det danske svar på Prins Harry, og det har virkelig sat tanker i gang hos mig, i forhold til hvordan han mon oplever det danske monarki. Og om han er glad. Det håber jeg at han er. Jeg elsker Kongehuset i Danmark, men det er kun sjovt, så længe spillereglerne er gode for alle ❤️ Og det gælder for hele familien.

Så i forresten de overskrifter den danske presse og diverse anmeldelser trak læsere ind på? Hvordan få ting fra bogen ar hevet ud som click-bait eller drejet, så det passede ind i en skræmmende overskrift? Hvis dét ikke passer ind i Harrys pointe om manglende kontrol af den 4. statsmagt, så ved jeg ikke hvad der gør.

Hvis du vil læse mere om den danske bog kan du gøre det ved at klikke her, eller den engelske udgave ved at klikke her.

Nyeste indlæg

Forsoneren

En fantastisk gennemtænkt krimi med masser af godt plot og spændende karakterer ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 fordi wauv

Read More