Lotteriet og andre noveller

Forfatter: Shirley Jackson m. forord af Ursula Scavenius

Oversætter: Rebekka Hjelholt Svendsen

Sider: 343

Forlag: Alhambra

Rating: 6 out of 6.

Om bogen

“Shirley Jacksons ‘Lotteriet’ er blandt det engelske sprogs mest læste og omdiskuterede noveller. I denne samling, der for første gang præsenterer Jacksons korte fiktion på dansk, optræder den sammen med 19 andre særligt udvalgte fortællinger. Nogle er skæve og humoristiske, andre behandler menneskers hverdagsondskab og fremmedgørelse for sig selv, og andre igen er næsten rene gyserhistorier. Fælles for dem alle er, at de hver især er præget af Jacksons følsomme og mørkt humoristiske udforskning af den menneskelige psykologi og det moderne livs subtile uhygge.”

‘Lotteriet og andre noveller’ er en absolut uimodståelig skøn samling af de bedste noveller fra den en af de bedste forfattere i verden- what’s not to like? Det er en samling jeg kommer til at anbefale alt og alle der vil lytte, og har bare den mindste interesse i litteratur; særligt gotisk litteratur og gys, men i virkeligheden bare alle jeg kan fange 🖤

Shirley Jacksons noveller – og historier generelt – er exceptionelle, fordi de fortæller os noget om os selv. De leger med en måde at forstå verden på, og en måde at være menneske på og alt hvad dette indebærer, som andre forfattere og genrer ikke kan kommentere på på samme måde. Mine favoritter fra samlingen var ‘Rygerummet’, ‘Hendes lille hus’, ‘Som vor mor lavede den’, ‘Sikke en tanke’ og særligt ‘Samtale’.

“Jeg spekulerede på, om du ville have noget imod at skrive under på det her?” spurgte han henkastet. Jeg samlede papiret på. “Må jeg lige læse det først?”. Han trak på skuldrene. “Det er ikke så vigtigt, men det må du da gerne”. Jeg læste: ‘Hermed giver jeg djævlen min sjæl’ og så var der en tom linje, hvor jeg kunne skrive mit navn. “Det er ikke synderligt juridisk”, sagde jeg.

Citat fra bogen, ‘Rygerummet’, s.207

Hun er interessant og hendes værker er tankevækkende – og hendes forfatterskab vidner om simplicitetens kraft, for det er enkelt skrevet, men indholdet er så ,eget mere end ‘enkelt’; der er så så mange lag. Det er fantastisk 🖤

Hvis jeg kunne give den 10 stjerner, ville jeg gøre det.

Dronningen af det underspillede: Shirley Jackson

Shirley Jackson levede et opsigtsvækkende liv – på en meget antiopsigtsvækkende måde for en kvinde i 50’erne. Men hun formår at skildre det liv, andre kvinder også har levet under, men ikke har kunne videreformidle. Når man læser en novellesamling som denne, bliver der for mig (aka for super fans) nærmest tegnet en lille vej for hvornår de forskellige historier kunne være skrevet, alt efter hvilken del af hendes liv de synes at mimere. Selvfølgelig kan man ikke sige at de alle sammen er garanteret at være skrevet ud fra hendes eget liv, men man kan bestemt fornemme ud fra hendes værker, at hun er en forfatter, der trækker meget på personlige oplevelser.

**** SPOILERS *** Særligt historien ‘Rygerummet’ synes jeg virkede som en kommentar på mødet med hendes mand og generelt bare en patriarkalsk verdensopbygning. I dette tilfælde er disse manifesteret som Djævlen selv men djævle og dæmoner er ikke er en særlig stor trussel på kvindeuniversitetet i forhold til andre problematikker i hverdagen (og jeg ELSKER den måde det kommer til udtryk på). I ‘Rygerummet’ får Shirley virkelig også vist, hvor intelligent hun er. Hun snyder Djævlen, og får skrevet sin egen kontrakt så hun eger ham, og ikke omvendt. Den fik mig absolut til at trække på smilebåndet og det minder lidt om en alternativ version af hendes liv, jeg ville ønske, hun kunne have levet.

Du kan læse mere om bogen, eller købe den, ved at klikke her.

Forlaget skriver også: “Shirley Jackson (1916-1965) var foregangskvinde inden for den moderne gotiske litteratur og en af det tyvende århundredes mest indflydelsesrige forfattere. Hun har inspireret en lang række forfattere inden for gyser- og gotikgenren, bl.a. Stephen King og Donna Tartt, og har også en stor fanskare blandt danske forfattere.”


NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.