Fantasy februar: spotlight på ‘the rising of NA’

Du kender nok allerede YA kategorien fra Bog & idé eller når du shopper bøger online. ‘Young adult‘ bøger er en kategori, der guider teenageren til litteratur målrettet dem (typisk 12-18-årige). Herhjemme kender vi det i den brede kategori ‘ungdomslitteratur’. YA-litteraturkategorien opstod i 1950’erne i Amerika, og har de sidste år taget fart. Bøger du finder i YA kategorien er eksempelvis Harry Potter (som jo nok har givet YA et kæmpe spark internationalt), The Hunger Games, Twilight, En flænge i himlen, Bogtyven, The hate U give og mange flere.

Problemet har dog hertil været, at det er svært at markedsføre YA bøger, til den voksne population i bred forstand. Frygten går på, at dem der ikke kender genren, ikke vil kunne genkende de verdener YA byder på, og derfor ikke registrere det som værende noget for dem, men noget for børn eller en generelt yngre målgruppe. Introducing: NA aka.’new adult‘. En kategori der henvender sig til 18-30 årige. Selvom det ikke er en kategori der er godkendt i Danmark per 2021, blomstrer den i nabolandene.

Hvad der dog kunne være fantastisk i det danske bogmarked, ville være at få en fysisk opdeling i butikkerne og en elektronisk opdeling på hjemmesider og blandt distributører af bøger. Kategorierne minder meget om hinanden, og deler mange fælles træk i deres tematikker – forskellen går dog på den måde, hvorpå disse tematikker bliver præsenteret på. I NA bliver læseren nemlig i større grad udfordret på etik og morale, og hverken historien, karaktererne eller fortællingen er ligetil eller rosenrød. Her kan der være tale om overgreb – fysisk og psykisk -, vold, mord, dystre mørke fortællinger og misbrug. Hvis vi smider Harry Potter i YA, kan vi smide Game of Thrones i NA – og det er ca. dén slags historier, der målrettes forkert til 12-18 årige, i stedet for at møde sin egentlige målgruppe blandt de 18-30 årige. (Selvfølgelig er alle NA historier ikke ligesom GOT, men you get the point).

Hvad tænker du? Mangler vi en NA kategori i Danmark?

New adult bøger du skal læse:

  • ‘Et manipuleret liv’ af Pernille L. Stenby
  • ‘Den som hvisker’ af C.A.Wolters
  • ‘Red, White & Royal Blue’ af Casey McQuiston
  • ‘After’-serien af Anna Todd

Du kan også finde en lang liste med engelske New Adult books fra Goodreads, ved at klikke her.

(Photo by picjumbo.com on Pexels.com)

Vil du læse mere? Se kilderne brugt til at skrive artiklen herunder:

https://ereolen.dk/tema/young-adult-litteratur-til-alle-aldre

https://en.wikipedia.org/wiki/New_adult_fiction

LATEST POSTS

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.