De 21 bedste bøger fra 2021

2021. Puha for en omgang. Året går på hæld, og jeg er for one glad for endelig at kunne gå ind i et nyt år, med håbet om mindre Corona, mere liv og flere spændende oplevelser i både litteraturens og den virkelige verden. Havde jeg ikke haft bøgerne, kunne jeg godt have været året helt foruden, to be honest. Jeg mistænker at jeg sagde det samme sidste år, men det er nu altså tilfældet igen – heldigvis har det været et år med mindre nedlukninger end i 2020, og med masser af skøn litteratur og fantastiske udgivelser!

Som bogblogger kommer man vidt omkring i litteraturens verden, og jeg har i år læst meget uden for min comfort zone, udfordret mig selv og genfundet kærligheden til fantasy – en genre, jeg ellers har benægtet mig selv i flere år, fordi jeg troede jeg var blevet ‘for gammel’ til den. Kære læser, hvis du skulle sidde derude med samme opfattelse, så venligst tro om igen. Det er simpelthen ikke tilfældet. Man kan ikke blive for gammel til at opsøge de ting i livet, der giver en glæde. Bum.

Jeg har samlet de 21 bedste bøger fra 2021 herunder. De er opstillet i vilkårlig rækkefølge. God læselyst 💜

Årets udgivelse med meget på hjerte: ‘Mændene i mit liv’ af Sofia Rönnow Pessah. Let læst, spændende og gribende. En fortælling om at bruge, og blive brugt, af mænd. Du kan læse hele anmeldelsen, ved at klikke her.

Årets under-radaren: ‘Sig hej til din SKAM’ af Ilse Sand. En slags hjælp til selvhjælp – om at konfrontere ens skam, de ting man er bange for og skammer sig over, forstå dem, og få hjælp til at håndtere dem. Kan varmt anbefale den som lydbog 💜 Du kan læse hele anmeldelsen, ved at klikke her.

Årets tankevrider: ‘Den jeg skulle blive’ af Geir Gulliksen. Om grænser, køn, idenitet, forestillinger, liv, lyster og forældreroller. Man skal holde godt fat undervejs, fordi her kommer man virkelig med på en rutsjebanetur – det er dog en vild læseoplevelse, men jeg sidder stadig i dag og tænker … for fanden Henning. Du kan læse hele anmeldelsen, ved at klikke her.

Årets romantiske historie: ‘Den hemmelige arv’ af Natasha Lester. En smuk fortælling om krig, kvindeliv, styrke, mod, sorg og kærlighed. En flot historie der spænder så fint mellem nutid og fortid. Men smider den ikke fra sig lige med det samme. Du kan læse hele anmeldelsen af den ved at klikke her.

Årets mest relaterbare og av-i-hjertet: ‘Til de voksne’ af Linn Skåber og illustreret af evigt dygtige Lisa Aisato. Den var smuk, gjorde ondt, havde meget at sige og var på en og samme tid en varm krammer som en mavepuster. Jeg kan varmt anbefale den til, ja, bare alle.

Årets børnebog: ‘Spilledåsen’ serien fra Forlaget Cobolt. Skøn, smuk, eventyrlig, magisk og på samme tid seriøs i dens arbejde med følelser, at miste, sorg og ansvar. Virkelig fin serie! Og så er de bare visuelt stunning.

Årets on-the-go’er: Lækker at ave med i tasken, nem at have stående i reolen; det er den smukke Agatha Christie pakke fra Forlaget Novellix. Smuk, sjov og bare dejlig. God til både Agatha Christie fans og til dem der søger en kort og lækker læseoplevelse.

Årets den-var-satme-overraskende-god: Seriemorder – Menensket bag monstret af Florence Mclean, undersøger mennesker der bliver seriemordere, deres opvækst, liv, arv og miljø. Vi får også et indblik i voldtægtsforbrydere i Danmark og et nyt perspektiv på forebyggelse af kriminalitet. Det er virkelig en anbefalesesværdi oplevelse, og jeg slugte den over én aften.

Årets debutant: C.A.Wolters med ‘Den som hvisker’ – du kan også finde hende på Instagram som @calisawolters hvor hun deler ud behind the scenes i skriveprocessen til ‘Den som hvisker’ og den kommende 2’er. Vi glæder os!

Årets forside: ‘Et manipuleret liv’ af Pernille L. Stenby. Forsiden, indholdet, opsætningen, de blå sider, det er svært at beskrive præcis hvor bogen her er flottest – det er virkelig bare fantastisk smuk helhedsoplevelse, med kæleri for deltajerne.

Årets historie:Storfyrstinden‘ af Trine Engholm Michelsen. En historie om den ukendte kvindelige danske frihedskæmper Jutta Graae (nej, det er ikke Hendes Majestæt Dronningen på forsiden, selvom det ligner helt vildt 🤣). En must-read historie, der er brugt for at blive fortalt.

Årets NA (new adult): Uden tvivl, ‘Den som hvisker’ af C.A.Wolters. Dansk fantasy har fået sig en ny stjerne blandt det allerede stærke danske fantasy forfatter-felt. En blodig, dramatisk, smuk, kærlighedsfuld og dog drabelig og mørk fortælling om magt, kongedømmer og minoritetskampe.

Årets krimi: ‘Nattens børn’ af Camilla Läckberg. Kort, flot, meget på hjerte, utrolig flot skrevet, intens karakteropbygning og et plot i udvikling på kun små 100 sider. Jeg er vild med krimien i pocket-format; mere af det!

Årets over-hypede: ‘Hjemmehjælperen Ramona og andre engelige væsener og væsentlige engle’ af Hella Joof. Det SMERTER mig at skrive det, men det er desværre rigtigt. Hella er fantastisk, hendes skriveevener er fantastiske, men bogen her var for abstrakt og kliché på samme tid. Den er dog mega smuk.

Årets nyskaber: ‘Heartstopper vol.1’ af Alice Oseman. Om Nick og Charlie og om den første og altopslugende kærlighed, og ikke mindst om at finde sig selv, og være tro mod sig selv. Findes både på dansk og engelsk 💚 Du kan læse hele anmeldelsen, ved at klikke her.

Årets ‘den-forstod-jeg-altså-ikke-helt-den-her’: ‘Forberedelser til livet – digte’ af Thomas Boberg. En lidt flad svær relaterbar oplevelse, der ikke satte nogle nye eller spændende tanker i gang.

Årets heartbreaker: Denne pris, gives til Helle Vincentz for ‘Jorden under mig’ og for en ærlig, hård, åben nærmest blødende læseoplevelse, der bliver hos læseren, længe efter de er færdige med at læse. Jeg har anbefalet den til enhver mand der ville lytte. Bare smuk. Du kan læse hele anmeldelsen, ved at klikke her.

Årets poetiske masterpirce: ‘Langt væk og lige om hjørnet’ af Sara Rahmeh er en digtsamling om at høre til, om ikke at høre til, om hummus, hyggeracisme og kulturforskelle. Om om en fælles kærlighed 🖤 Du kan læse hele anmeldelsen, ved at klikke her.

Årets feministiske fortælling: SEXMAGASINET af Sofie Riise Nors 💗 HANDS DOWN en af årets vigtigeste (og flotteste) udgivelser. Det fik selv en garvet feminist som jeg selv, til at gentænke hvad jeg forstår som ‘underholdning’ (her et skud ud til danske filmskabere- hvis du har læst den, you’ll know). Jeg glæder mig til volume 2! Du kan læse hele min anmeldelse af bogen ved at klikke her.

Årets illustrerede bog: ‘Julens monstre’ af Andreas Palmaer & Peter Bergting – udgivet hos Forlaget Turbine. Flot og sjov take på julen, med et kig tilbage i tiden på en årstid, der ikke altid har været forbundet med gaver, hygge og glade dage. Spækket med flotte illustrationer, der er med til at sætte fantasien i gang, og trykt på lækkert papir. En rigtig god ide til næste års fælleslæsning!

Årets positive overraskelse:Det bliver mellem os‘ af Alexander Kielland Krag var en kanon god læseoplevelse. Let tilgængelig med en Tine Høeg møder Alice Oseman over sig. En super sød fortælling om identitet, venskaber, at turde springe ud, stå ved sig selv og første gangs forelskelse.


Tak fordi du læste med! Måske du selv har haft mulighed for at læse en eller flere af de samme bøger? her på faldrebet vil jeg gerne kort takke for endnu et fantastisk bog-år, og for jeres støtte og engagement 💜 Jeg ser frem til 2022! Ses vi på Instagram eller Facebook? 😉

((Photo by Kaboompics .com on Pexels.com))