SKAM

Forfattere: Noveller af (alfabetisk): Rebecca Bach-Lauritsen, Jens Blendstrup, Julia Butschkow, Sarah Engell, Lars Daneskov, Tine Høeg, Lone Hørslev, Peder Frederik Jensen, Thomas Korsgaard, Anita Krumbach, Olivia Joof Lewerissa, Gunvor Reynberg, Martha Flyvholm Tode, Nikolaj Zeuthen

Forlag: Høst & Søn

Sider: 152

Om bogen

“Fjorten danske forfattere afsøger skam som eksistentielt fænomen – hvad er det, der vækker den, hvordan opleves den, og hvorfor opleves det så skamfuldt overhovedet at føle skam? Nyhedsbilledet er fyldt med historier om unge, som oplever deres krop som skamfuld og derfor ikke møder op til svømning og idræt, ligesom deres uformåen i forhold til præstations- og forventningspres fra forældre, skole, kærester, venner ofte forbindes med skam.”

Jeg kunne rigtig godt lide Olivia Joof Lewerissa og Lone Hørslevs bidrag til bogen. Det er de to første historier man læser i den, og de var kanon gode og relaterbare. Især Lones historie, ramte plet, der arbejder med skammen over at være for stor, spise for meget og se forkert ud og især skammen over ikke bare at kunne lade være med at spise. Den var virkelig spot on, og godt skrevet.

Jeg var også ret interesseret i at læse en novellesamling med skam som koncept, fordi skam er en ting, der varierer så meget fra person til person. Det jeg skammer mig over, er ikke nødvendigvis noget mine venner skammer sig over, og derfor er samlingen også ret interessant, da man kan spejle sig i historierne og karaktererne, for at finde ligheder og forskelle. Især fordi skam er så universel en følelse, der ikke kan bindes til en bestemt person, alder eller punkt i livet og samlingen giver nogle interessante og overraskende bud på hvordan skam kan se ud.

Novellen som genre og mikset i forfatterskaber

Novellen som genre er særligt velegnet til bøger som denne, hvor der bliver muligt for en masse forskellige forfattere at komme til orde, med hver sin korte historie. Det er hertil både interessant og nogle gange lidt forvirrende, at læse de mange forfatteres forskellige bud på hvad skam er, og hvordan vi oplever det – især fordi det er en følelse, vi ikke nødvendigvis deler i de samme situationer, som vores nabo.

Med skammen i fokus, er novellesamlingen rigtig god, fordi vi får korte indblik, og tilmed indblik i nogle interessante verdener helt ganske kort, før vi går videre til den næste historie. Der er så meget i novellen som genre, hvor indholdet forbliver usagt – og det er dens styrke; den måde, den får dig til at tænke på.

Du kan læse mere om bogen eller købe den, ved at klikke her.


NYESTE ANMELDELSER

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.