Mændende i mit liv

Forfatter: Sofia Rönnow Pessah

Sider: 254

Forlag: Turbine

Om bogen

“Nummer 1 bliver hendes første rigtige kæreste, nummer 2 er spændende, nummer 3 er alt for smuk til hende, nummer 4 er politisk engageret. Sonia går ud af gymnasiet, kroppe kommer og går. Flygtige udvekslinger af kropsvæsker i mørke rum. Og et forsøg på at fylde et tomt sted indeni. Flere kroppe, de giver hende kønssygdomme, ser hende som et objekt, har grimme tatoveringer og kan ikke finde ud af at behandle Sonia ordentligt. Nogle er voldelige, nogle egoistiske. De bruger hende, og hun bruger dem. Sonia følger sine impulser og skubber sine egne grænser i jagten på noget ægte og meningsfuldt. Men behøver sex at være meningsfuldt? Og defineres en kvinde af den sex, hun har?”

Man bliver hurtigt klar over at vores hovedkarakter, Sonia, har problemer med seksuelt at sætte grænser for sig selv og det hun vil eller ikke vil. Hun bruger mændende omkring hende til at forsøge at fylde det tomrum, hun har i sig selv. Det er dog ikke et tomrum kun umiddelbart kan fikse eller udfylde, men hun søger ikke desto mindre på nær og fjern efter det.

Anerkendelsen af, at der dog er tung hun ikke er komfortabel med og ikke vil, begynder dog at tage til, i takt med bogens handling skrider frem. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke, at Sonia ikke er alene om at skulle sætte de her grænser, for når hun udtrykker ubehag, bliver hun kaldt kedelig, og når der er noget hun ikke kan lide, får hun fortalt, at det er hende selv, der er for fuld. Det gælder alt fra en gut der filmer hende under sex uden hendes tilladelse, til ekskærester der ikke vil fjerne de nøgenbilleder de har af hende. Det er enhver kvindes værste mareridt, og det er en grænse, man ikke selv kan sætte op; den skal gælde for begge parter, før den kan virke.

Det er virkelig en bog, der efterlader plads til tanker. Jeg kunne genkende mig selv i mange situationer og facetter af Sonias liv, og på samme tid, så slet ikke.

Bogen følger også opstanden af #metoo i Sverige, der hjælper Sonia til at forstå, at hendes tanker og følelser er valide, fordi der er mange andre derude, der har haft de samme oplevelser. Den sætter dog også en tragisk komisk problematisering af #metoo op, hvor én mand skriver undskyld for noget han har gjort, og en anden mener han ikke har noget at undskylde for, mens han senere tager kvælertag og stopper sin pik langt ned i munden på hende.

Vi kommer her godt omkring samtykke – fordi Sonia giver det aldrig, og det er aldrig noget der bliver spurgt om fra mændende hun er sammen med. Sonia vil ikke skuffe dem, og de tænker ikke på hende. Sonie er også en karakter der har svært ved livet både med og uden kæreste, og det gør hende til så spændende en karakter at følge, fordi hun hele tiden søger; der er aldrig ro, og der mangler aldrig plot. Virkelig en interessant og spændende bog alle bør overveje at læse.

Opbygingen

Bogen er meget let læselig, og når først du er gået i gang, forsvinder siderne stille og rolig af sig selv. Kapitlerne er meget korte med den længste på en 4-5 sider og til tider kan man finde en side med blot et par linjer på. Det gør den dejligt let at læse og let overskuelig- men den giver os ikke mere, end det Sonia vil dele, så vi sidder stadig tilbage efterfølgende med mange spørgsmål, og færre svar. Men den klæder den utrolig godt.

Det kan være lidt svært at sætte ord på hvad den egentlig kan, men man kan beskrive den ret god med ét ord: vild. Det er en vild oplevelse, og en kæmpe pageturner.

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.