Shakespeare: til dig der vil lære mere og vores anbefalinger til de moderne genfortolkninger

Den 7 maj holdte @bogbanden og jeg vores 2. udgave af #BANDETID på Instagram LIVE – denne gang om Shakespeare. Der skal ikke herske tvivl om, at den populære herre, trods for sine tidsløse plots, er utrolig svær at læse rent sprogligt. Især hvis man kaster sig ud i herlighederne på engelsk.

Derfor har vi i artiklen her samlet en guide til dig, der gerne vil lære mere om Shakespeare og til dig, der har brug for en hjælpende hånd i at forstå Shakespeare.

Victorias anbefalinger

  1. Doctor Who episoden hvor vi møder Shakespeare, der viser sig at være en sjov måde at få et indblik i hvordan folk gik klædt, hvordan livet på gaden så ud og hvordan London muligvis så ud, i Shakespeares tid. Der er taget nogle kreative friheder med Shakespeare som karakter, men det er en del af Doctor Who charmen. 
  2. No Fear Shakespeare (https://www.sparknotes.com/shakespeare/) er en hjemmeside til dig, der gerne vil læse de store værker, eller mangler en hånd til at forstå pointen i King Lear, eller moralen i Hamlet. Her kan du med sikkerhed så hjælp til en moderne fortolkning af stykkerne – du kan blandt andet finde adgang til graphic novels, “No Fear translations” af værkerne til ‘moderne’ versioner, quizzer om teaterstykkerne eller sjove memes. Følg linket og skriv navnet på det stykke du vil være mere om, for at se de forskellige muligheder. 
  3. Podcasten Approaching Shakespeare, der er lavet af Oxford University, og kan findes gratis i din podcast app (på iPhone). Til dig med interesse for mere viden om Shakespeare og hans stykker, hvor du kan være med, i optagede forelæsninger fra universitetet. Til dig, der gerne vil nørde. 
  4. Podcasten Shakespeare Unlimited, er en klar anbefaling værdig, hvis man gerne vil lytte og læse mere Shakespeare, men med moderne øjne. Du kan eksempelvis høre et afsnit om Black Lives Matter i “Titus Andronicus”, “Othello” og blackface eller hvordan det havde set ud, hvis Shakespeare havde skrevet “Means Girls”. 

Cecilies anbefalinger

Da jeg synes Shakespeare kan være lidt tung at danse rundt med, er mine anbefalinger til interessante genfortolkninger baseret på det visuelle – altså det er enten dokumentarer, film eller serier.

  1. Filmen Romeo+ Juliet fra 1996 med Leonardo Dicaprio som en flot ung Romeo og Claire Danes som den smukke og uskyldige Juliet. Det er en moderne fortolkning af Romeo og Julie, som jeg slugte råt, da den rullede ud i biograferne. Den gav den lidt svære og tunge oprindelige historie et løft og gjorde det nemmere fordøjelig. Kostumerne i filmen er helt spektakulære og de er inspireret af datidens tøj, men så med et kæmpe twist.  
  2. Shakespeare: The legacy er en ekstremt informativ og spændende dokumentar om selveste William Shakespeare. Dokumentaren er fra 2016 og blev produceret i forbindelse med hans 400 års fødselsdag. Speakeren i dokumentaren er skuespilleren bag selveste Barnaby – hvem passer også bedre til det job end ham? 
  3. Filmen Shakespeare in love , som virkelig var en succes i 1998 – ja, den har vundet 7 oscars. En oscar er jo i sig selv ikke kvalitetsstempel i forhold til hvordan man som almindelig borger opfatter en film, men denne her lever op til sin anerkendelse. Hvis du ikke har set den endnu, så se den. Den er fyldt med spændende skuespillere (Blandt andet Gwyneth Paltrow) og er lidt løs i sin skildring af Shakespeare, hvilket gør den sjov og moderne.
  4. Will som er en amerikansk tv-serie fra 2017, der handler om William Shakespeare i 20’erne, så altså en ung Shakespeare, der prøver at finde sin vej i livet. Han kæmper for rettighederne til at opføre teaterstykker af hans tekster og ender i London, hvor både religion og byens puls er anderledes end hvad han er vant til. En helt anden skildring af Shakespeare i hans upcoming år. 

Næste #BANDETID live session er den 4. juni, og vi skal snakke om A.C.Doyle og Sherlock Holmes som en del af vores “krimi sommer 2021” tema. Ses vi?

Pssst. du kan se en fuld oversigt over de kommende BANDETID sessions herunder