SCUM manifest

Forfatter: Valerie Solanas – med forord af Sanne Søndergaard

Sider: 96

Forlag: Grif

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget. Tak for læseoplevelsen! 🙂

Rating: 5 out of 6.

Om bogen

“50 år på bagen men mere aktuelt end nogensinde. SCUM Manifest (Society for Cutting UMen) er en af feminismens mest berømte tekster. En skånselsløs diagnose af patriarkatet. En flammende utopi for kvinder, der føler sig parate til at overtage samfundet. Manden er besat af magt, penge og død, at ødelægge og kneppe. For civiliserede kvinder handler det nu om at omstyrte magten, fucke det økonomiske system op og ødelægge manden. SCUM er en tilstand, en holdning, en måde at tænke på. Har manifestets revolutionsromantik måske nok overskredet sidste salgsdato, så er der et stærkt perspektiv i Solanas’ samfundskritik, hendes position som queer og utopien om det kvindelige menneske. SCUM udkom første gang på dansk i 2010.”

Mænds handlinger bunder i, og er skabt ud efter hans behov for at være kvinde. SCUM Manifest er et helt nyt take på den patriarkalske verdensopbygning, og giver et både ironisk, vredt og seriøst bud på, hvorfor mænd handler, som de gør.

Manden har på grund af sin besættelse af at kompensere for den kendsgerning, at han ikke er af hunkøn, og i kombination med hans manglende evne til at forholde sig til og føle med andre, forvandlet verden til en bunke lort

Citat, s.28

Man kan mærke frustrationen og raseriet, når man læser bogen, og det var på sin vis også utroligt givende, at læse en “omvendt” kønsrollebog. Jeg slugte bogen på en aften. 91 sider er ingenting, når man bliver så hyllet ind i Valerie Solanas verden. Hver side byder på en ny tolkning, en ny mening, en ny samfundside, og det er så fascinerende at læse, hvad hun mon siger som det næste. Og så blev den læst hurtigt, fordi der var noget helt enestående ved den. Hvor mange bøger har du læst, der sætter spørgsmålstegn ved mænds funktion i samfundet, så direkte som her? Fordi jeg har aldrig læst noget lignende. Og jeg var chokeret og fascineret på samme tid, og på en måde, var det rart at læse, fordi det aldrig er noget, man har hørt nogen sige. Det havde en helt ny grad af frihed til sig.

Religionen forsyner ikke blot mænd med et mål (Himlen) og hjælper med at fastholde deres greb om kvinder, den stiller også ritualer til rådighed, hvormed manden gives mulighed for at sone den skyld og skam, han føler ved ikke på tilstrækkelig vis at bekæmpe sine seksuelle drifter; altså i bund og grund den skyld – og skamfølelse, han oplever ved at være af hankøn.

Citat, s.49-50

Om forfatteren og samtiden

Valerie Solanas (1936-1988) læste psykologi på universitetet og finansierede sine studier ved prostitution. I 1965 afbrød hun en lovende forskerkarriere og flyttede til New York for at blive forfatter. Hun færdedes i udkanten af miljøet omkring Andy Warhol og The Factory, men relationen mellem hende og Warhol udviklede sig hurtigt i fjendtlig retning. I juni 1968 købte hun en pistol og affyrede tre skud mod ham. Efter en medieombrust retssag hvor Solanas blev anklaget for forsøg på mord, blev hun erklæret utilregnelig og sendt i psykiatrisk forvaring. Hun fik tre års fængsel. Resten af hendes liv var én lang deroute.

Solana’s mordforsøg på Warhol skaffede hende en forlægger til SCUM Manifest, der udkom i 1968. Fra fængslet protesterede hun mod bogens forord, der fremstilede hende som en celebrity killer .

Der er dog en forskel mellem mænd og maskulinitet, og jeg var til tider i tvivl om hvorvidt Valerie skrev om udryddelsen af mænd, eller maskuliniteten; altså, det direkte køn, eller den ageren og de bestemte handlingsmønstre der er forventet af mænd; herunder maskuliniteten og tocix masculinity. Og her, var det altså skønt med så oplyst og intelligent en kvinde som Sanne Søndergaard, til at skrive en introduktion om bogens stærke brug af ironi. Jeg vil ikke røbe noget, men jeg vil råde dig til at læse den, berige dit liv, og lære en ny verden at kende -for det er ret vildt- og når du har læst den, så skriv en besked eller mail til mig, og fortæl, hvad du synes. Jeg vil rigtig gerne høre din mening.

Det her er et enestående stykke litteratur, med et indhold, jeg ikke har mødt andre steder med en tone så direkte, og alligevel så ironisk. Det er både befriende, og uhyggeligt. Men det er bestemt en læseoplevelse værd, og absolut et værk, man vil komme til at referere til i fremtiden.

Du kan læse mere om bogen, eller købe den, ved at klikke her.


Kunne du lide anmeldelsen?

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.