Mød Amina og Tine bag podcasten Kvindeland

Q&A Med skaberne bag Kvindeland

Q: Hvem er Amina og Tine bag Kvindeland?

A: Vi er to kvinder omkring de 30 år fra Nordjylland – men nu bosat i København. Vi hjemmepasser vores børn på knap 16 og 18 måneder og vi elsker det. Vi tilbringer mange dage sammen og har en fantastisk legegruppe med andre søde kvinder og børn. 

Når vi ikke passer børn arbejder Amina som skuespiller, så hun går til castings eller spiller teater. Hun er desuden en fremragende kok og verdensmester i at overholde et madbudget, og for at det ikke skal være nok, så starter hun på på lærerseminariet til efteråret. Tine har arbejdet 5 år i modebranchen, men bruger nu tiden, hvor hun ikke passer børn, på at plantefarve og sy – og forsøger at leve mere bæredygtigt. Hun har lige tilmeldt sig familie/psykoterapeutuddannelsen hos Blackbird Institute. Så hun mangler i den grad timer i døgnet. 

Hvad inspirerede jer til at lave en podcast?

Da vi var gravide søgte vi begge meget efter podcast omkring graviditet, fødsel og tiden efter fødslen – vi havde svært ved at finde nogle vi kunne spejle os i på det tidspunkt, og valgte derfor at lave en selv. Vi har et dejligt venskab, som bygger på ærlighed og sårbarhed, men vi ved også at det ikke er alle forundt. Derfor håber vi på at kunne få nogle til at føle sig mindre alene, ved at invitere dem med ind i vores intime samtaler omkring moderskabet og det at være forholdsvis ung kvinde i dag. 

Hvorfor lige navnet “Kvindeland”? 

Det var så svært at finde et navn til podcasten, vi havde mange oppe at vende, blandt andre “Hej skat, det er mor” og “On the motherside”. Men vi ville gerne føle os frie til at bevæge os væk fra moderskabet i podcasten, og pludselig en nat fandt Amina på det fantastiske navn “Kvindeland”. Vi ønsker at invitere lytterne med ind landet hvor vi på nuværende tidspunkt taler om de helt store, men også de helt små følelser, der er i det at være nogens mor. 

Hvordan ser fremtiden ud for Kvindeland podcasten? Hvad er det næste i skal i gang med at tale om, og dele ud af?

Vi afslutter snart vores første sæson. Der er to afsnit tilbage – Aminas fødselsberetning, og så runder vi sæsonen af, med at tale om hjemmepasning – et emne vi glæder os til, men vi også er lidt nervøse for at åbne op omkring, da vi ved det kan dele vandene. 

I næste sæson af Kvindeland vil vi indimellem invitere gæster med i studiet. Formen skal dog stadig være den samme – det intime rum er vigtigt for os, men vi er klar til at dele endnu flere kroge af moderskabet og det at være kvinde. Med hjælp fra andres personlige fortællinger eller eksperters viden, håber vi at kunne ramme endnu bredere og få belyst emner vi ikke nødvendigvis selv har så store erfaringer med.

Hvornår udkommer næste afsnit?

Vi har lige udgivet nyt afsnit i lørdags og det næste afsnit rammer fredag d. 19.3. Vi prøver at udkomme hver 14. dag, men fordi det skal være sjovt og give mening at lave, har vi ikke et fast interval. Det er sket, at et afsnit har måtte hænge lidt i klipperummet, i tider hvor jobbet som mor byder på overarbejde.

Er der nogle andre podcasts eller programmer i har draget inspiration fra?  

Vi begyndte at arbejde på podcasten for lidt over et år siden, og ideen udsprang fordi vi selv følte vi manglede nogle at lytte til, som fortalte ærligt om deres oplevelser med moderskabet. Der er siden kommet en del fantastiske bud på netop dette, men ofte i interviewform.  

Vi elsker at lytte til Nanna og Josefine fra Fries before guys – og deres intime rum og samtale er en stor inspiration. Derudover finder vi stor inspiration i det normkritiske perspektiv hvad angår adskillelse kultur som Mie Storm skildrer på hendes instagram profil Kulturkritisk Forum– og podcast.  

Har i modtaget noget feedback eller kommentarer fra lyttere, siden i startede med at podcaste?

Vi har næsten kun modtaget positiv feedback siden vi startede vores podcast, og det er enormt givende for os og for podcasten at høre hvad vores lyttere synes. Det gør os virkelig glade, at nogle kan relatere og har lyst til at dele ting med os i indbakken. Det bringer os på en måde tættere på lytteren og skaber det her fællesskab og samhørighed – og det er netop det vi ønsker med podcasten. 

Vi skal dog blive bedre til at markedsføre os, og opfordre lytterne til at følge med på Instagram (KLIK HER for link til Kvindelans Instagramprofil), for samspillet skaber enorm stor værdi. 

Hvad betyder podcasten for jer? Som lytter, har jeg lært meget om moderskabet og især de følelser der kan følge med presset ved at være blevet mor. Er det for jer lige så givende at dele ud af, som det er at lytte til? 

Først og fremmest, hvor er det fedt, at du som lytter har det sådan! Så har vi gjort noget rigtigt. Podcasten er et lille frirum for os, hvor vi får vendt nogle af vores tanker og følelser og vi har tit fornyet energi efter en optagelse, det er en let form for terapi. Samtidig opstår der noget magisk når nogen kan genkende de følelser vi har, og når det sker, er det meget givende for os. 

Podcasten er også en gave til os selv og vores børn på længere sigt. Vi forestiller os, at det bliver sjovt for vores børn at lytte til, når de selv bliver unge mennesker, og måske står overfor at skulle være nogens mor eller far. Det kan også være, at  de kommer til at synes  vi er de mest pinlige mødre i verden. Det er der nok en høj risiko for – og så tager vi det med. 

Hvordan vurderer i jeres personlige grænser for, hvornår noget er “for personligt” at dele ud af? Eller er det ‘overhovedet’ en grænse der findes?

Det er en meget svær balance. Vi balancerer hele tiden på kanten mellem at være personlige og private. Grænsen går helt klart ved det private -det kan være hvis vi kommer til at udstille vores kærester, familie, venner eller børn på en måde der ikke er i orden. Der er kriser og glæder i livet som er private, og som ikke skal være en del af Kvindeland. Det er sket nogle gange at vi har kasseret et afsnit som ellers var helt klar til udgivelse, fordi det har gjort ondt i maven på en af os. 

Mavefornemmelsen fortæller os nok i virkeligheden om hvor grænsen går. Det må gerne være svært og kræve et tilløb til at udgive, men det skal aldrig gøre ondt i maven.

Hvordan finder i tiden i dagligdagen til at planlægge og optage? Især under Corona

Vi har været i en lille klynge sammen under hele corona-lockdown, så derfor har vi haft mulighed for at se hinanden. Vi brainstormer tit imens vi leger med børnene – og så optager vi en eftermiddag hver anden uge, imens børnene er sammen med deres fantastiske fædre. Vi skiftes til at klippe, så man har “fri” hver anden gang. Dertil har vi nogle faste ansvarsområder hver især. Men det er tidskrævende og når man er den der klipper, går alle lure og aftener med det. Så det korte svar er nok at vi prioriterer det benhårdt. 

Har i et favorit afsnit, af dem i har lavet?

Tine: Mit favorit afsnit er nok vores første; Mødre – Der var noget helt særligt i at skulle udgive det første afsnit, vi var spændte og lidt nervøse og jeg synes afsnittet har en fin nerve, der er noget sårbart over det.

Amina: Jeg er enig med Tine i, at vores første afsnit var på en måde historisk for os – men jeg må sige min favorit er vores tredje afsnit; Fødselsberetning. Fortællingen om dengang Tines søn kom til verden. Jeg er revet med fra start, og den er så billedlig, stærk, sjov og dybt alvorlig. Virkelig en fin fortælling. 

Nu skal vi jo fejre Kvindernes Internationale Kampdag til marts. Hvad tænker i at jeres podcast bidrager med, til kvindelivet? 

Ja og kæmpe hurra for det, vi bliver altid lidt rørte over at tænke over de fantastiske kvinder vi står på skuldrene af. Vi er kommet lang med ligestillingen – men vi er langt fra i mål og vi må ikke gøre os det for mageligt. Vi skal bane vejen for de næste generationer. 

Vi håber på at kunne bidrage til at aftabuisere nogle af de følelser eller tanker man som kvinde kan have, når man bliver mor. Det kan være virkelig virkelig hårdt, og det er for nogle svært at finde et rum til de følelser, fordi et barn jo også er en gave og vi skal helst ikke “brokke os” over vores børn. Det kan være svært for parforholdet og ens identitet, for pludselig er hele verden forandret og midt i glæden kan der være stor fortvivlelse – det prøver vi at italesætte. Vi vil så gerne vise andre kvinder at de ikke er alene med deres følelser og at de fleste følelser er helt normale. 

Vi håber også på at kunne bidrage til at kvinder bliver mere oplyste om deres valg/rettigheder når de får børn, både i forhold til vores offentlige sundhedssystem, men også når det kommer til de forskellige muligheder der er, for pasning af vores børn når barslen er forbi. Kvinder skal vide, at eksempelvis scanninger, sundhedsplejerske, medicinsk igangsættelse, undersøgelser under fødslen og institutionalisering i en tidlig alder alt sammen er TILBUD fra staten, og man er i sin gode ret til at takke nej. Vi er så vant til at gøre som vi altid har gjort, at vi ofte glemmer at mærke efter og undersøge hvad der er bedst for os, vores kroppe og vores familier. 

Der er mange ting omkring graviditeten, fødslen, tiden efter fødslen, parforholdet og bare moderskabet generelt, vi ikke snakker om, eller ikke ved nok om. Hvor meget omkring moderskabet, kvindelivet og efterfødselstiden har i oplevet, havde været enten tabu eller bare et emne, hvor man var blevet var misinformeret?

Det er der helt bestemt, det er netop det vi ønsker at bidrage til at gøre op med – vi er meget stærkere når vi står samlet og ærligt. Vi vokser som mennesker når vi genkender vores følelser i andre, det får os til at sænke skuldrene og slappe af. “Der var noget jeg kunne genkende og jeg er god nok” 

Der er rigtig meget vi ikke vidste eller tog for givet, alt fra amningen – de overvældende følelser efter fødslen, den store identitetskrise det var for os at få et barn og særligt tilbuddene fra sundhedsvæsenet som vi også beskriver ovenfor. Vi har nok altid set det som noget ret obligatorisk og som samfundsnorm og ikke som sådan et egentligt valg. Vi er stadig igang med at lære at stå stærkt i os selv, både som de kvinder vi er – men i særdeleshed også i vores moderskab. 

Voksenlivet og kvindelivet er fuld af overraskelser. Hvad har overrasket jer mest, ved det stadie hvor i er i livet i dag? / fagligt, privat, økonomisk, psykologisk etc.  

Tine: Jeg er blevet overraket (positivt) over hvordan det at blive mor, har gjort at jeg pludselig fandt hjem i mig selv. Jeg har arbejdet meget og nok levet lidt hurtigt, uden egentlig at føle rigtig efter hvem jeg var og hvad jeg havde lyst til at bruge mit liv på. Det mærker jeg så tydeligt nu, og det er en kæmpe gave. Det har også været en kæmpe overraskelse for mig at føle en stærk trang til selv at passe mit barn, jeg har altid troet at jeg skulle sende mine børn tidligt i pasning for at jagte karriere. 

Amina: Jeg er enormt overrasket over, hvor langt ind i mig selv jeg skal, for at være opmærksom på de gamle skeletter og “arbejdsmodeller” jeg tyr til, når jeg er mor for mit barn. Jeg bliver afstemt så snart jeg kigger i hendes øjne, og hun fortæller mig hele tiden, hvor hun er henne, og derigennem, hvor jeg selv er. Det er jo i særdeleshed mærkeligt at have født sit eget lille kompas gennem livet. Med det sagt, så styrede vi jo i retning af hjemmepasning – og det havde jeg ikke tænkt var en mulighed for bare et år siden. Der stressede jeg over at skulle besøge de respektive institutioner og vælge det bedste af det bedste. Men det var jo lige her, hjemme hos os. Tænk engang.  

Tager i imod ønsker til temaer? / Hvem kan man evt. skrive til, hvis man gerne vil i kontakt med jer? 

Ja! Altid – så kan vi jo selv vælge om vi vil udgive afsnit om det eller ej. Vi elsker at høre inputs og ideer fra jer derude. I kan følge med og kontakte os på instagram på @Kvindeland eller skrive en mail til kvindelandpod@gmail.com

Har i lært noget i løbet af jeres tid med podcasten, som i gerne vil dele med dem derude, som overvejer at starte deres egen podcast?

  • Invester i udstyr og få jeres podcast mixet. Dårlig lyd er ubehageligt at lytte til og det har vi hele tiden været meget skarpe på. Vi vil ikke have dårlig lyd, uanset lyttertal. 
  • Det er godt med en plan når man skal optage et afsnit – så undgår man for lang tid i klipperummet – og vær gode til at holde pause i optagelsen, når der er brug for en pause. Samtalen kan nemt fortsætte i en alt for tilfældig retning. Vi kommer tit til at tale om alt muligt ligegyldigt, som hvornår isbilen lander på Østerbro, tilbud i Netto eller om man har fået vokset sin overlæbe nu hvor lyset igen er fremme. Det er træls at bruge tid på at klippe ud bagefter, selvom det er sjovt. 
  • Vær kritisk overfor jeres afsnit og vær modige nok til at smide dem i skraldespanden, hvis de ikke føles rigtigt i maven. Du skal kunne stå inde for det. Også hvis dronningen skulle lytte med. 
  • Bare kom igang! Det er virkelig hyggeligt og givende at lave podcast, hvis man føler man har noget på hjertet som kan gavne andre. 

QUICKFIRE

Voksenaften eller familieaften?

Kan vi vælge at starte med familieaften, putte ungerne også drikke vin og ryge cigaretter og ævle i ægte voksenaften stil? 

Te eller kaffe?

Kaffe! 

Podcast eller lydbog?

Podcast! 

Ude eller hjemme?

Hjemme

Hvis i var en kendt person, ville i være …

Vi aner det seriøst ikke! Men det vil vi klart tænke videre over 🙂  

Bøger eller film?

Bøger

Musik eller ro?

Musik

Arbejde eller fri?

Arbejde som giver mening. 

Sommer eller vinter? 

Sommer! 


NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.