Argumenter imod kvinder

Forfatter: Birgitte Possing

Sider: 288

Forlag: Strandberg Publishing

Rating: 6 out of 6.

“Med en overlod af citater fra de sidste 170 år i dansk historie dokumenterer Birgitte Possing en håndfast tradition for at nedgøre ambitiøse kvinder, hvad enten de har bevæget sig i det politiske liv, erhvervslivet, i den videnskabelige verden, i sporten, i kirken, eller på den kulturelle scene. Argumenter imod kvinder viser, hvordan kvinder uanset kompetence- og erfaringsniveau igen og igen bliver reduceret til mødre, bliver bedømt på deres påklædning, udseende, erotiske udstråling eller bliver afvist med nedladende argumenter, opfundet til lejligheden.”

Argumenter imod kvinder er ikke en bog, man nødvendigvis læser fra ende til anden. Det er en bog, man slår op i, læser i, og lægger fra sig, når man bliver for arrig. Så tager man den ud fra bogreolen igne, når man føler sig overskudsagtig nok, til at konfrontere sig selv med historien igen. Når man så har fået nok, lægger man den fra sig endnu en gang. Sådan var min læseproess med Argumenter imod kvinder. Det er en både lærerig, hård og fantastisk god bog, jeg ville anbefale til alle at læse.

At give kvinden kommunal valgret vil kun være det første skridt til at føre hende ind på en glidebane, vil jeg gere kalde det. Det vil ende med, at hun kommer ind i den politiske valgkamp og bliver politisk valgbar, og det tror jeg dog ikke, nogen af os mænd, som har virkelig respekt for kvinden, kunne ønske, at hun kommer med til.

Citat, s.95. Udtalelse af Højremand, greve, kammerherre Frederik Christian Rosenkrantz, 1887

Bogen består som beskrevet ganske vist af en masse citater, Birgitte Possing har gravet frem, med både gamle og mere nutidigt moderne (og bekymrende) citater. Bogen er kun et bevis på, at ligestilling mellem kønnene allerede været en lang og sej kamp, og vil blive ved med at være det fremover.

(…) åndelig ligestillethed mellem de to køn er udelukket både i nutid og fremtid, fordi mand og kvinde fra naturens hånd er væsensforskellige – indtil hver eneste af de millioner celler, der udgør deres organisme

Citat, s130. Udtalelse af Redaktør, filolog, dr.phil. Lis Jacobsens opsummering af professormændendes holdning til kvinder i videnskaben, 1925.

Bogen er let overskuelig, nem at læse, og uden tvivl en bog du kan lægge fra dig, og vende tilbage til senere. Jeg vil faktisk anbefale sig, at gøre netop dét. Man bliver overrasket over hvad folk har udtalt, og så endnu mere chokeret over at vide, at de mennesker, der netop har haft disse udtalelser, stadig findes i dag. De er aktive i politik. De sidder i kommunen. De er rektorer på vores universiteter – de er overalt! ***prøver at skabe en meget dramatisk stemning. Over-doing it er it mellemnavn. Sorry på forhånd***

I det hele taget synes de professionelle feminister kun interesserede i at blive bekræftet i deres opfattelse af kvinder som ofre

Citat, s.226. Udtalelse af journalist Carsten Grolin, 1997.

Birgitte er utrolig dygtig til at flette citater for forklaringer sammen, og man bliver guidet igennem den historiske udviking (eller rettere, manglen derpå) i synet på kvinder i både politik, arbejdsrelaterede situationer, udseende, opførsel, i familieforhold, i kirken, med fokus på kroppen, seksualitet, ledelse, ligestillingen, sport, idræt, uddannelse og videnskaben. Der er altid et argumenter imod kvinder, og de er, som vi kan se det i bogen, tit opfundet så de passer ind i den kontekst, man forsøger at modargumentere dem på. Men lad det ikke gå dig på. Læs bogen, blive sur, bliv fornærmet og bliv klogere, til sådan en grad, at når du møder et menneske, der forsøger at holde sig nede, kommer det hverken bag på dig, eller forskrækker sig. Tværtimod, er du klar til kampen.


Kunne du lide anmeldelsen?

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.