10 bøger du skal (gen)læse til Kvindernes Internationale Kampdag

Lad mig starte med at sige, at listens rækkefølge ikke er vigtig. Jeg kan varmt anbefale dem alle sammen 🙂


NEJ af Sanne Søndergaard, der rammer plet på sømmet, med den her samling. JA TAK til NEJ ❤

Jeg kan varmt anbefale at lytte til bogen som lydbog. Sanne er en utrolig god oplæser, og det er fedt at få historierne fortalt, som hun gerne ville fortælle dem. Fordi samlingen også består af en masse forskellige historier, kan du med fordel høre 1-2 hver dag op til kampdagen 😉

We should all be feminist af Chimamanda Ngozi Adiche. En kort lille bog om hvorfor vi alle sammen bør være feminister, hvad feminisme er, og hvordan den bør bruges.

Kort, men stærk. Chimamanda er uhyggeligt god til at formulere sig, og man kan tydeligt mærke, at hun er passioneret omkring lige rettigheder mellem mænd og kvinder. Især i Afrika, hvor forfatteren selv er født.

Breve til Livet af Anne Sofie Allarp & Ditte Giese. Til den voksne middeladlerende kvinde – men også til den unge pige, der stadig er ved at forstå den verden vi lever i.

Om cancer, familieforhold, sex, ligestilling, #metoo, arbejdslivet og karriere, samfundsforventninger, børneopdragelse, genfødsel, overvægt og kvindekroppen (og kropshad), ambitioner, drømme og meget mere.

Store kasser af Ditte Hansen og Louise Mieritz. To sjove damer, der har lavet en sjov bog omkring kønsroller, at smide folk i “kasser”, arbejdet som kvinde i mediebranchen og fyldt med både sjove historier, og ubehagelige egne erfaringer.

Let læselig, og fyldt med illustrationer.

Nådesløse kvinder af Camilla Läckberg. Om 3 kvinder i Sverige, der alle lever et dårligt liv. Den ene bliver tæsket af sin mand, den anden er blevet solgt fra Rusland for at leve ‘et bedre liv’ og den tredje lever i et ulykkeligt ægteskab, med en utro mand.

Kvinderne kender ikke hinanden. Men end ag beslutter de sig for, at galskaben skal stoppe. De veksler breve med fremmede de ikke kender, og beslutter sig for at hjælpe hinanden af med deres problemer.

Orgasmebogen af Kristine Tiedt. Bogen vi har ventet på – uden at vide det. En tegneserier om kvindelige orgasmer også inkluderet historien om kvindens kønsorgan, den manglede undervisning i skolen, manglende illustrationer på lægeuddannelsen, myten om hysteri, porno, skam og om kønsroller.

Hvis du ikke læser nogle andre bøger på listen, så læs som minimum den her.

Ordenes vold af Judith Butler. Hvis du ikke allerede kender Butler, så har du en fantastisk læseoplevelse til gode. Butler sætter spørgsmålstegn ved alt der hedder ‘køn’, og de forestillinger vi har til hvad der gør en ‘mand’ eller en ‘kvinde’, og forklarer blandt andet hvordan vi ‘performer’ vores køn.

Butler er filosof, sociolog og queer-teoretiker og er påvirket af Simone de Beauvoirs tanker om køn, seksualitet, frigørelse og den magt diskurser og ord har.

Superfeministerne af Mirion Malle. Også en tegneserie. Nem, overskuelig, flot og ‘børnesikret’. Vel og mærke en bog de fleste aldre kunne have godt af at læse, men en bog, der er målrettet det yngre publikum – børn, teenagere, og unge voksne.

Til dig, der savner en overskuelig og flot forklaring af feminisme, køn og privilegier, repræsentation, identitet, ‘race’, venskaber, kærlighed, parforhold, intersektionalitet og den hellige gral for 2020 debatten: samtykke.

Girls just wanna have fun(damental human rights) af Jessica Hallbäck. En svensk bog, der for nyligt blev oversat til dansk. Her er der primært fokus på statistikker og tal, til at underbygge den ligestillingskamp, der stadig raser. De svenske statistikker er i bogen holdt op imod danske tal, tilføjet ved oversættelsen. Det er altid spændende når bøger bruger statistikker og tal, for de kan ikke tolkes på.

Jessica er også at finde på Instagram, hvor hun også deler illustrationer og historier, til de interesserede.

SCUM Manifest af Valerie Solanas. En ærlig, skånesløs og rasende opgørelse med patriarkatet og det samfund vi lever i. Et nyt pust til dig, der har fået sur mave over den manglende tiltro til #metoo og sexisme på arbejdspladsen. Her er et forslag til et nyt utopisk samfund til dig.

Husk at følge med på Instagram på @tid_til_tanker, hvor du i story hver dag i marts kan følge med i “Kvinde kend din…”-tema, hvor hele marts dedikeres til Kvindernes Internationale Kampdag.

(Reklame). Flere af bøgerne er anmeldereksemplarer.