Sig hej til din SKAM – En bog om at slippe frygten for at være forkert

Forfatter: Ilse Sand

Oplæsningstid: ca. 3 timer.

Forlag: Gyldendal

Rating: 4 out of 6.

Om bogen

“Skam ødelægger liv. Den får dig til at gemme dig bag et skjold, hvor du forsøger at skjule dig for dig selv og for andre. Skam skygger også, så du ikke kan se klart. Og så skaber den ensomhed. Heldigvis er der en vej ud af skammen. Sig hej til din skam viser, hvordan du får en bedre og mere sikker fornemmelse af dig selv, så du bliver mere modstandsdygtig over for skam og frygten for at føle sig forkert. I et letlæst sprog får du indsigt i, hvordan skam opstår, hvordan du kan gå tæt på din skam, og hvordan du opdager dig selv på ny og får større mod til at være ærligt og åbent til stede som den, du er.”

Bogen var rigtig god at lytte til som lydbog, og var meget indsigtsfuld. Jeg begyndte at kunne gå igennem tidligere episoder og sammenstød i mit liv, og bedre forstå, hvorfor folk havde handlet som de gjorde – og såmænd også hvorfor jeg selv havde. Og det er blevet meget tydeligt, at alt vi laver, og ikke laver, tager udgangspunkt i skam, og hvad vi er komfortable med. Hvis man hedder Micael Jackson eller Beyoncé føler man ikke skam ved at føre sig frem på en scene, og fylde noget. De bedste sportsmænd – og kvinder i verden, føler ikke skam ved at dedikere sig til deres sport, og udtrykke dem højt undervejs i eks. en badmintonkamp. Og så er der til gengæld dem der gør, og dem der ikke tør råbe højt og fejre et point midt i tenniskampen, og dem der ikke tør synge og danse foran andre. Fordi det er forbundet med tidligere episoder, hvor de har skammet sig.

Jeg begyndte at tænke meget over, hvor meget skam der mon florerer rundt i det danske samfund – her med særligt blik på jantelovens budskaber om, at man ikke skal tro man er noget, og man ikke må tænke sig selv højere i samfundet end andre. Den bygger vel på skam, i den mest basale forstand? Så snart folk har penge i pungen, udskammer vi dem. Hvis de ikke har, udskammer vi dem. Vi må helst ikke være anderledes fra hinanden. Det gav mig et helt nyt syn på samfundsstrukturen og vores væremåder generelt.

Til sidst i bogen er også en test, så du kan måle hvor meget skam fylder i dit liv. Hvis du har den fysiske bog, ville jeg anbefale med at starte med at tage testen, hvorefter du kan begynde at læse bogen, og arbejde direkte med de eksempler der er fra andre danskere omkring deres oplevelser af skam i hverdagen, og kunne bruge Ilse Sands råd og metoder til at håndtere din skam mere direkte i relation til dig selv.

Du arver din skam

Lovede du dig selv som yngre, at du ikke villle ligne din mor eller far alt for meget, når du blev voksen? Og så fylder du en dag 30, og du indser, at du begynder at ligne dem mere og mere. Vi arver meget, fra vores forældre. Vi arver endda deres skam. De ting, din mor eller far, forbinder med skam, eller skammer sig over til dagligt, tager vi med os. Hvis din far er blevet skældt ud da han var lille for hans problemer med matematik i skolen, vil han næsten med al sandsynlighed have den samme indstilling til dig, når du selv får problemer med brøkregningen. Fordi det er dén måde, hans egne forældre reagerede over for ham. Det giver han altså videre til dig, og med mindre du er opmærksom på det, giver du den samme skamfølelse omkring at være dårlig til matematik, videre til dine egne børn.

Der er virkelig meget at lære og komme efter her, og bogen er let at lytte til, og aldrig kedelig. En varm anbefaling til dig, der gerne vil blive lidt klogere på dig selv, og din skam. Her er uden tvivl også en masse viden, du kan bruge til bedre at forstå menneskerne omkring dig. Vi ville uden tvivl alle kunne arbejde mod et bedre liv og en nemmere tilværelse, hvis vi kunne arbejde os ud af vores skam.

Du kan læse mere om bogen eller købe den, ved at klikke her.


Kunne du lide anmeldelsen?

NYESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.