Mød Sissel og Rebecca bag podcasten “Den rette hylde”

Rebeccas svar er markeret med orange

Sissels svar er markeret med blå

Kan i forklare kort om jeres podcast, dens opstart og jeres fremtidsambitioner med den?

En kold februardag i 2018 blev Sissel og jeg enige om, at vi SAVNEDE at læse. Med studie, venner og arbejde føltes det som om, der aldrig rigtig var tid til at læse alle de ulæste bøger på vores bogreoler. Og som tidligere store læseheste, savnede vi alt det, vi vidste, vi kunne få fra bøgerne. Et par dage efter startede vi Den Rette Hylde med håbet om at sætte gang i vores læselyst. Og det virkede! 

Vi udkommer hver anden uge, og i hvert afsnit giver vi en opdatering på, hvordan det går med vores læsning, vender et litterært emne og giver hinanden ugentlige udfordringer, der (forhåbentligt) kan sætte skub i vores læsning. Man ved jo aldrig, hvad fremtiden bringer, men jeg håber, at vi med Den Rette Hylde fortsat kan inspirere folk til at re-introducere læsningen i deres liv – og at vi selv stadig bliver ved med at læse! 

Hvorfor navnet “Den Rette Hylde”?

Konceptet for vores podcast er baseret på at finde en balancegang mellem vores travle hverdag og læsningen. Det kan, som vi også tit konkluderer i vores afsnit, være RIGTIGT svært. Podcastens titel er derfor baseret på vores søgen efter den helt rigtige læserutine, så vi kan opholde vores læsning resten af livet.

…. Og så syntes vi jo også bare, at det var sjovt at kalde en litteraturpodcast for ‘Den Rette Hylde”’. Jeg husker tydeligt, da vi fandt på navnet og vi begge vidste lige med det samme, at dér var dén. Navnet. Jeg synes, at det så fint og enkelt indkapsler, alt hvad podcasten handler om. Jeg tror dog stadig ikke, vi har fundet vores helt rette hylde. Men med tiden, synes jeg, at vi er kommet tættere på at finde ud af, hvad der netop fungerer for os, end vi var, da vi startede podcasten tilbage i 2018. 

Hvor kender I hinanden fra? 

Sissel og jeg kender hinanden tilbage fra gymnasietiden, hvor vi gik i samme klasse og var en del af samme vennegruppe. Før podcasten så vi hinanden on/off til fødselsdage og andre lidt større anledninger i årene efter gymnasiet – men sås sjældent bare os. Efter vi startede podcasten så vi hinanden ugentligt i 1,5 år, indtil vi i september 2019 rent faktisk flyttede sammen! 

Så nu er vi roommates og kan dele hinandens gode selskab OG vores bogreoler!!

Hvorfor tænker i podcast er et godt medie til bogsnak?

Vi har begge i mange år skrevet boganmeldelser på nettet, som gav os mulighed for at dele vores holdninger til bøger med verden. Men hvis man ikke ligefrem har en kæmpe fanskare, der kommenterer på anmeldelserne, kan det godt gå hen og blive lidt ensomt. Med podcasten formår vi at dele vores holdninger med hinanden og lytterne på en mere hyggelig og mindre formel måde end f.eks. en anmeldelse.

Personligt er jeg vild med, hvor dynamisk ens bogsnak kan blive i en podcast – og hvor meget man kan komme ind på! Et afsnit bliver sjældent 1:1, som vi har planlagt det. Vi får altid alle mulige tanker og associationer, når vi tænder for mikrofonen og begynder at snakke med hinanden om ugens emne. Det er enormt hyggeligt, trods uforudsigeligheden. Og hvad er egentlig bedre end at have 40+ minutter til at snakke om ens alleryndlingsemne med én af sine bedste veninder?

Hvorfor ikke lave jeres bogsnak på Instagram, Facebook eller i artikler?

Pointen ved Den Rette Hylde er at have en hyggeligt uformel snak om bøger og læsevaner. Personligt har jeg det med at finpudse mine ord i skriftform, så det går hen og bliver mere tørt end hyggeligt. Lydmediet giver mulighed for ‘talesprog’ og kan derfor virke lidt mere nede på jorden for mig.

Da vi startede var vi allerede meget klare omkring, at podcasten ikke var sat i verden for at anmelde bøger. Bøger var blot omdrejningspunktet for vores snak. I vores faste segment “Ugens opdatering” opdaterer vi altid hinanden på, hvad vi har læst den sidste uge og måske man godt kan kalde vores omtaler for mini-anmeldelser, men de er aldrig 100% endelige og der er altid plads til, at man halvvejs i en samtale kan skifte mening, eller at man faktisk ikke behøver at have en mening om den bog, man har læst…. Som Sissel også skriver, er det altid den uformelle og hyggelige snak, vi søger, når vi omtaler bøger. Det er dén, vi bliver inspireret af!

Hvad har været den bedste, sjoveste eller mest overraskende oplevelse for jer, ved at gå i gang med at lave jeres egen podcast? 

For mig har det helt sikkert været dét at finde ud af, at folk rent faktisk har lyst til at lytte til vores podcast! Og at vi ikke er alene i jagten på at finde vores rette hylde mellem ambitiøs ønskelæsning og travl hverdag. Da vi startede var podcasten mest for os selv – og de venner, der nu havde lyst til at lytte med (og vores mødre, haha!). Så dét at modtage beskeder fra lyttere, der fortæller, at vi har været underholdning på en indkøbstur, eller lyttere, der fortæller, at de er gået i gang med at læse igen på grund af os – det er simpelthen det hele værd og det allerbedste, der findes!

Vi har også været til både NORD litteraturfestival og BogForum i podcastens navn, hvor vi har hørt fantastiske oplæg og mødt mange af vores yndlingsforfattere. Vi har også udvidet vores bekendtskaber og snakket med en masse skønne mennesker pga. podcasten.

Hvor meget forberedelse går der ind i at lave en podcast episode?

Først planlægger vi vores afsnit-temaer, ofte cirka fem afsnit frem. I ugen op til optagelse af et afsnit forbereder vi os på emnet og tjekker op på ugens opdatering og udfordring hver for sig. Om torsdagen optager vi selve afsnittet, hvilket normalt tager en time. Den efterfølgende weekend bliver brugt til redigering af afsnittet og markedsføring hvilket kan tage mellem 3 og 6 timer.

Og så læser vi selvfølgelig en hel masse bøger! 

Har i nogle gode råd til andre, der kunne tænke sig at podcaste?

Gør det med en ven – så bliver det hele så meget sjovere (og lettere). Og sørg for at have et koncept, der ikke er udtømt efter blot nogle få afsnit.

Find et emne, du brænder for – og så er det bare om at kaste dig ud i det, når du har fået den gode idé! Det behøver ikke være et helstøbt koncept fra start af. Sissel og jeg havde længe snakket om at lave en podcast sammen, og der var ikke langt fra tanke til handling, da vi endelig havde ideen og det overordnede koncept – resten af de ting, der er helt særlige for Den Rette Hylde er kommet med tiden. 

Hvor meget af jeres indhold er inspireret af jeres lyttere?

Vi får inspiration mange steder fra, men en del af vores afsnit er helt klart inspireret af vores lyttere. Enten ved at de direkte har skrevet til os med en idé til et afsnit, eller blot har skrevet en kommentar, som vi synes fortjener et længere svar i form af et afsnit. Derudover er vi ret store fans af det bog-fællesskab, der er på Instagram, hvor vi dagligt ser, hvad der sker hos andre læsere og bliver inspireret til nye, gode bog-snakke! 

Hvad laver i til hverdag?

Det sidste halvandet år har jeg arbejdet fuldtid som projektassistent. Nu er projektet slut og jeg er igen kastet ud på det uhyggelige jobsøgningsmarked.

Jeg arbejder fuldtid som fuldmægtig. At have et fuldtidsarbejde og et ønske om at læse flere bøger føler jeg på en måde er en helt ny udfordring i forhold til at finde sin rette hylde  – men indtil videre synes jeg, jeg har klaret det meget godt og jeg tror helt sikkert, at podcasten spiller en stor rolle i min læsemotivation lige nu! 

Hvilke(n) podcast lytter i selv til? 

I øjeblikket lytter jeg faktisk ikke til nogle podcast. Men jeg plejede at lytte utroligt meget til The NoSleep Podcast – med gyserfortællinger. Og så har jeg for nyligt lyttet til Rockpaperdresses på Boligjagt, da jeg drømmer om at købe et dejligt hus på landet.

Det skifter meget alt afhængig af humør, tid og perioder. Men jeg er særligt glad for The Anthropocene Reviewed af forfatteren John Green, der anmelder menneskeskabte fænomener som sodavanden Dr. Pepper, computerspillet Tetris og sygdommen Kolera. Det lyder fjollet, men er vildt godt og tankevækkende! Derudover er jeg glad for at lytte til MyPodLogical, hvor YouTuberen SimplyNailLogical med sin kæreste Ben diskuterer specifikke emner, der er oppe i tiden. Det er hyggeligt, uformelt og som at have to gode venner i ørerne. Og så er Fries Before Guys også altid et hit – især deres afsnit om Google-søgninger… sjældent har jeg grint så meget, mens jeg støvsugede! 

Der er vist noget med, at i har et readathon klar til jeres lyttere i februar. Kan i fortælle lidt om det?

Dét har vi! Og vi glæder os SÅ meget! Vi holdte vores første i april sidste år – og det var simpelthen det hyggeligste nogensinde at vide, at vi sad en god flok og læste sammen. 

Konceptet er enkelt: Fra lørdag d. 13. februar kl. 13.00 til søndag d. 14. februar kl. 13.00 læser vi i 24 timer! Alt du skal gøre er blot at placere dig med en god bunke bøger og en masse læsesnacks i tidsrummet og læse sammen med os! Undervejs holder vi jer selvfølgelig opdaterede på Instagram. Og ellers er det bare at holde øje med vores sociale medier – vi lover, der kommer meget mere info, når vi nærmer os datoerne.

Har i andre spændende planer i løbet af det herrens år 2021 vi skal holde øje med? 

Udover vores Readathon er vores planer desværre lidt begrænsede på grund af Corona. Så forvent spontane idéer og planer fra os i løbet af året!

Og så skal vi selvfølgelig læse en masse gode bøger! Måske vi endda også skal læse en bog sammen? Det er ikke idéer vi mangler i hvert fald!


QUICKFIRE SESSION

Yndlingsbog fra 2020?

The Cruel Prince af Holly Black.

Girl, Woman, Other af Bernadine Evaristo. Eller Min Mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russel. Eller Lad os håbe på det bedste af Carolina Setterwall… eller Aldrig, aldrig, aldrig af Linn Strømsborg. Og alle mine Sally Rooney genlæsninger, naturligvis! 

Te eller kaffe?

Kaffe (med havremælk)

KAFFE! (med rismælk)

Lydbog eller fysisk bog?

Oof det er svært.. Nok en fysisk bog (men med en lydbog klar til når lejligheden skal rengøres, selvfølgelig)

Fysisk bog. Og helst en god paperback. Selvom jeg også er ret stor fan af min Kindle.

Indendørs læsning eller udendørs?

Indendørs så siderne ikke blæser væk.

Intet slår en dag på altanen med en bog i hånden, en god kop kaffe og en solstråle i ansigtet. 

Realisme eller magi?

MAGI! Men skrevet realistisk.

Realisme – og helst noget, jeg kan spejle mig i på en eller anden måde.

Harry Potter eller Percy Jackson?

Harry Potter.

Harry Potter. Har aldrig helt forstået Percy Jackson…

Dansk eller engelsk?

Engelsk.

Both. Both is good… 

Moderne litteratur eller klassikere?

Moderne litteratur.

Moderne litteratur.

Bedste filmatisering af en bog

Annihilation, The Prestige, Call Me by Your Name og Catching Fire.

Twilight! Og 2005-udgaven af Stolthed og fordom

Hvis i var en karakter fra en bog, ville i være …

Jude fra The Cruel Prince.. Det fortæller jeg i hvert fald mig selv, haha.

Pas. Måske hovedpersonen i My Year of Rest and Relaxation af Otessa Mosfegh? Jeg kunne i hvert fald godt sove et helt år, når alt det her Corona er slut.

Du kan lytte meget mere til Rebecca og Sissel i “Den Rette Hylde” på iTunesSpotify eller SoundcloudKlik, for at blive dirigeret videre.