Breve til livet

Forfattere: Anne Sofie Allarp & Ditte Giese

Sider: 287

Forlag: Alpha

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af forlaget. Stor tak for bogen! 🙂

Rating: 6 out of 6.

Om bogen

“Breve til livet er en åbenmundet og tankevækkende brevveksling mellem levekvinden Ditte Giese og verdensdamen Anne Sofie Allarp. Om lyst og tørre perioder, kærlighed, krop og kriser, om dødsangst, parforholdspropaganda, politik og moderskab og kvindelivets andre små og store minefelter. En uafrystelig og livsbekræftende fortælling om at være kvinde, når man er midtvejs, fortalt af to af vores generationers stærkeste og modigeste stemmer.”

Jeg skal ærligt erkende, at jeg ikke kendte til hverken Anne Sofie eller Ditte, før jeg begyndte at læse bogen. Jeg var snarere blevet tiltrukket af dens smukke indbydende forside. “Breve til livet” er som sagt en brevveksling – eller skrevet som en brevveksling. Hvad jeg synes er med til at gøre bogen meget charmenrende, er, at de to kvinder ikke kendte hinanden privat, før de skrev bogen. De har haft en fælles omgangskreds, og har syntes godt om hinanden, men har ikke været nære venner. Det er vildt charmerende og hyggeligt, hvordan de så starter deres brevveksling, egentlig med henblik på at lære hinanden bedre at kende.

Det svære i at opdrage feministisk er, at de ting, jeg lærer ham som elementære, dem betvivler omverdenen eller bliver ved med at påpege som ekstraordinære. For eksempel leger han lige så gerne med piger som med drenge. Til hver eneste skole-hjem samtale bliver det påpeget som noget helt særligt ved min dreng, wow, tænk at han giiider lege med piger! Jeg sidder og har det sådan: PIGER ER MENNESKER!

Citat, s.118

Jeg var meget få sider inde i bogen, før jeg begyndte at trække lidt på smilebåndet. Bogen har nemlig noget, jeg elsker at møde i litteraturen; selvironi. Evnen til at tage lidt pis på verden og tilværelsen, selv i de mest absurde situationer. Og det mestrer både Gitte og Anne Sofie til perfektion. Udvekslingerne indeholder stadig stor seriøsitet, og behandler mange vigtige emner som cancer, politik, parforhold, moderskab og meget mere, men de får formidlet det med et lille smil i øjet. Det er en fornøjelse at læse.

Opsætningen

Bogen er mega godt skrevet. Men fordi det er en konstant veksling af breve, og der bliver vendt mange nye ting per brev, mangler der nogle gange den større røde tråd. Bogen sætter sig jo for at de to kvinder skal lære hinanden bedre at kende, og dele de oplevelser de hver især har haft, igennem livet. Derfor er der ikke nogen større konklusion vi søger efter at finde, og dens helhed kan derfor godt have en lille snert af noget uforløst ved sig. De åbne samtaler om vind og vejr er dog på samme tid også bogens charme, fordi vi får lov til at høre forfatternes tanker, helt ærlige, og frit fra hoften. Vi har her fået lov til at komme med til hvad der normalt er meget private samtaler, man selv ville nøjes med at have med sine tætteste veninder. Anne Sofie og Ditte har valgt at lægge det hele på bordet, til dem selv og hele Danmarks beskuelse. Og det er der både noget stærkt og smukt over.

Og så er vi tilbage ved det med, at vi i vores del af verden kæmper for at holde kiloene fra sidebenene, mens andre er for udmagrede til at producere modermælk. Ofte tænker jeg på, hvad vi kvinder i Vesten ikke kunne præstere, fikse, opfinde og udvikle, hvis vi brugte mindre energi på at holde kroppen nede og være på kur og mere energi på at skabe og deltage i samfundet

Citat, s.71

Bogen arbejder ikke med kapitler, som en traditionel bog, men er opdelt i brevene, eller ved de større “sæson-inddelere”. Eksempelvis på s.57, hvor et nyt sæsonkapitel starter, og der med stor skrift bare står “sommer”. Så kommer vi altså til at læse de brevvekslinger, der har været mellem Ditte og Anne Sofie, i sommerperioden. Sådan forstætter opdelingen.

Jeg begyndte at måtte markere og skrive citater ned undervejs i læsningen, fordi Ditte og Anne Sofie hele tiden havde så mange guldkorn. Så mange geniale pointer, sjove bemærkninger og relevante kommentarer til nærmere eftertanke. Her er så meget at lære – for alle aldre.

Du kan læse mere om bogen ved at klikke her, og komme ind til forlagets hjemmeside.


Kunne du lide anmeldelsen?


SENESTE INDLÆG

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.