Lille du

Forfatter: Ida Grethe Pedersen 

Forlag: Snepryd

Sider: 67

Rating: 3 out of 6.

“de lader mig se dig, jeg græder, for du er smuk, og jeg er ækel”

Lille du er en fortælling om fødselsdepression. Her følger vi et digter-jeg, der bliver indlagt, da fødselsdepressionen sniger sig ind allerede under graviditeten, og eskalerer ved datterens fødsel. Digter-jeg’et bliver herefter indlagt, hvor det skal kæmpe for at blive rask nok til at komme hjem til sin datter. 

Lille du er i stor grad en fortælling om at ville en helt masse, men ikke være i stand til det, og bebrejde sig selv, fylde sig selv med skam og had, fordi man ikke føler, som man forventer at man ville føle. Man har det skidt, og man kan ikke komme ud af det.

Digter-jeg’et er interessant at følge, fordi hun netop synes at hendes lille datter er så smuk, skrøbelig og dejlig, men ser på sig selv med had og foragt til en sådan grad, at hun ikke kan give noget kærlighed til den lille. Hun er nemlig ude at stand til at elske sig selv. Det er en kæmpe frustration hos digter-jeg’et, der føler sig voldsomt utilstrækkelig, fordi hun ikke kan rumme dem begge to.


Æstetikken i sproget 

Digtene er lette at forstå. De er ikke svære eller tankekrævende, og bygger i større grad på følelser og associationer, end sprogspil og metaforer. 

Der er ikke gjort brug af rim til at flette sætningerne sammen, og meget af tiden, minder det i større grad om tankeassociationer, end digte.  

Samlingen vil derfor også kunne læses af det yngre publikum, da den ikke er svært at forstå. 

Her kunne jeg også godt savne noget mere pondus i den sproglige fremstilling. Jeg kan rigtig godt lide når en forfatter kan lege med sproget, eller sætte ting i relief til hinanden – det savner jeg i digtsamlingen her. Det er meget ligetil, og man får ikke lov eller behov for at tænke, tætte eller analysere. 


Forsiden 

Jeg elsker en god forside, der kan fortælle mig noget om bogens indhold.

Og den her forside skriger sit budskab, højt og tydeligt, med den unge kvinde, der i stedet for en halskæde har pigtråd samlet tæt rundt om halsen, der skærer i hende, og illustrerer både hendes fangenskab i egen krop, og behovet for at tale. 

Og her går samlingen faktisk hen og bliver ret flot – fordi nok er hun ikke i stand til at tale med andre om det, men hun skriver det ned. Og her er vi så, til at læse det. 


The ending

Digtsamlingen er “kun” på 67 sider, men jeg skriver “kun” fordi den egentlig ikke behøver at være længere. Den siger det den vil. Men det betyder dog også at læseoplevelsen er overstået relativt hurtigt, og det er lidt en skam.

Samlingen får 3 ud af 6 stjerner, fordi den på den ene side er monster vigtigt, og italesætter noget, samfundet i sag først er ved at komme til tåls med; fødselsdepressioner. På den anden side, er den dog mangelfuld. Jeg savner flere facetter, og lidt mere kød. På samme tid har jeg dog aldrig selv haft en fødselsdepression, og havde jeg haft det, var jeg nok i stand til at se anderledes på digtsamlingen. Derfor vil jeg stadig varmt anbefale den til dig, der døjer med, eller har døjet med, lignende kvaler som digter-jeg’et. Måske i kan hjælpe hinanden. 

“Jeg er faret vild, i landet mellem barn og voksen”


Om sygdom og fødselsdepression

5-10 % af alle kvinder oplever, at de er triste efter en fødsel (Depressionsforeninge.dk). 

Det er jo et overraskende højt antal. Så hvorfor taler vi ikke mere åbent omkring fødselsdepressioner? Jeg kender ikke engang en der kender en, der har haft en depression efter fødsel – mand eller kvinde. 

Hvis vi spørger Altompsykologi.dk, er det fordi emnet er meget tabubelagt. De skriver hertil, at det er vigtigt at søge om hjælp, hvis man føler sig depressiv efter fødslen. 

Man bør søge hjælp, hvis man er uforståeligt trist, træt, eller har let til gråd (Altompsykologi.dk). Men man kan godt genkende nogle af symptomerne, og ikke nødvendigvis have en fødselsdepression. Det er nemlig også helt normalt som ny forælder, at være fyldt af træthed, usikkerhed, manglende lyst til intimitet med ens partner eller ubeslutsomhed. 

Hvis du er ny forælder, så husk at sørge godt for dig selv. Altompsykologi.dk anbefaler en masse søvn og hvile, omsorg, støtte fra dine nærmeste og at nyde det samvær, du har med dit barn. Som man kan læse i digtsamlingen her, kan det selvfølgelig være langt nemmere sagt end gjort, men lad os bruge situationen her, til at tale om det! Sammen. Der er ingen, er skal være alene. 

Du kan læse mere om bogen hos forlaget, ved at klikke her

REFERENCER