Bellas (h)jul

Forfatter: Marlene Lisberg

Sider: 119

Forlag: forfatterskabet.dk

Rating: 6 out of 6.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatterskabet.dk 

Om bogen

Bellas (h)jul er en virkelig sød julekalender på 24 korte kapitler. Jeg føler mig som et lille barn igen, og jeg kunne ikke modstå fristelsen til at give alt mit julepynt ned fra loftet, da jeg havde læst de første kapitler. Derfor pyntede vi herhjemme op til jul allerede start oktober.

Her følger vi Bellas, julemandens datter, der gå gerne vil være den næste julemand. Hendes far, Julle, mener dog ikke at det er et job der kan varetages af piger – og slet ikke dem i kørestol. Bella må derfor bevise over for sin far, at hun er den helt rigtige til jobbet, og får på vegen en masse nye venner og prøver kræfter med nogle sjove udfordringer.

Jeg kom sådan til at tænke lidt på X-faktor, da jeg læste bogen, i og med at alle de deltagende (drenge), skal skiftes til at trylle, ride i kane sige “HO HO HO” og andre sjove meget julemands-agtige ting på en scene foran beboerne i den lokale landsby. Jeg tænker også det er med vilje at forfatteren har trukket lidt på det meget populære program blandt de unge i dag, de der er en fælles referenceramme, de kan forstå, når de får bogen læst op.

Opsætning og stemning

Jeg ELSKER et godt ordspil, eller en sjov titel. Derfor elsker jeg også, at bogen hedder “Bellas (h)jul”, men det lille “h” i parentes foran. Det er så sød en detalje, og det var også det der oprindeligt gjorde mig interesseret i at læse den.

Men jeg elsker også en god forside, og en flot opsætning. Og dét har “Bellas (h)jul”, i dén grad. Forsiden har de flotteste blå nuancer og farver, og indfanger så flot hvad fortællingen kommer til at handle om. Derudover har den de fineste funklende stjerner på forsiden, der også giver bogen et glimt at mystik og magi. Det er især så vigtigt med en sigende og flot forside, når en bog også vil henvende sig til børn. De skal kunne se den, danne billeder ud fra den og se sig selv i karakteren. 

Altså – hands down til Rasmus Robak, der har lavet den flotte forside, og til den ansvarlige, der har fået intro ordene til at ligne et juletræ, og starter hvert kapitel med en sne- og stjernedækket overskrift. Jeg ELSKER et fuldført tema ❤  

Et juleeventyr for alle

Bogen er meget velskrevet og nem at læse. Kapitlerne er ikke for lange, og perfekte til en kort godnathistorie. 

Jeg vil vædde med, at alle mennesker, har en eller anden ting ved dem selv, enten de, eller omverdenen, ville mene var en hindring. Derfor vil jeg også vove at påstå, at vi alle sammen ville kunne se noget af os selv i fortællingen om Bella. Det er nemlig ikke kun en historie om magi, jul og hygge. Det er især også en historie om næstekærlighed, at tro på sig selv, at kæmpe for det man vil, venskaber, sammenhold og kærlighed.  

Jeg har snakket ret meget om den her bog. Nogle gange har jeg bragt den op lidt for tilfældigt midt i en samtale, fordi jeg synes den var så sød. Jeg havde heller ikke lyst til at læse den færdigt, da jeg var halvvejs igennem. Jeg nød den lette læsning og det hyggelige tema. 

I virkeligheden er der ikke så meget andet at sige til den, end at den får en stor varm anbefaling herfra. 

Interview med forfatter Marlene Lisberg 

Q. Kan du forklare kort om din motivation bag bogen, for dem der endnu ikke har læst den?

A: Den ene af mine døtre er handicappet. Vi oplever tit, at folk mangler viden om handicaps. Selv søde og velmenende mennesker kommer til at tale ned til eller undervurdere handicappede, simpelthen på grund af uvidenhed. Så jeg håber, at bogen kan medvirke lidt til at børn (og deres voksne) lærer lidt om at være handicappet. Og om, at det er ok at spørge nysgerrigt. Derudover synes jeg, at der er for få bøger, som handicappede børn og unge kan identificere sig med. Min datter og hendes kammerater er inspirationen til Bella, en gæv pige, der viser verden, at man kan meget mere end man selv tror, og 10 gange mere end ens far og mor tror. 

Q: Hvad håber du at kunne give dine læsere med din bog? Hvilket indtryk skal det efterlade dem?

A: “Bellas (h)jul” er først og fremmest en hyggelig julehistorie. Jeg elsker selv julen og håber at give læserne en ekstra december-tradition. For mig er julen fyldt med traditioner, nogle ældgamle fra fortidens generationer, nogle fra da jeg var barn og nogle fra mine egne børns barndom. Genkendelighed er godt. Men man må også godt få ekstra, nye traditioner. Udfordre de gamle lidt, med respekt. December og julen skal være hyggelige, men ikke uden holdning. Jeg håber at læserne måske vil tænke lidt over venskab, ligestilling, handicap og over hvilken magi deres jul og deres liv skal indeholde. Især her i 2020 synes jeg, der er grund til at lave lidt status over sit liv, over hvad der er vigtigst.

Q: Hvorfor lige en julekalender-bog?

A. Når man skriver om Julemanden er det jo oplagt at skrive en kalenderbog. Jeg har altid elsket julekalendere. Dem i tv, dem med chokolade, dem med pakker. Både at lave dem til andre og selv at få eller dele dem. Der er noget helt særligt ved nedtællinger. 

Q: Var det svært at skrive en bog der skulle fylde præcis 24 kapitler? 

A: Præcis 24 kapitler var ikke særligt svært. Faktisk var det rart med en fast ramme, når nu det var min første bog. Det sværeste var at få bogens konkurrence til at passe med handlingen. Jeg ville jo lave en hyggelig bog, ikke en bog om konkurrencen.

Q: Hvordan ser din perfekte juleaften ud?

A: Min perfekte juleaften er, når der er familie og nære venner omkring bordet, folk er raske og glade, stegen har perfekt svær og alle har gjort sig umage med at finde små, sjove gaver. Eller endnu bedre, når de selv har lavet dem. Og så elsker jeg al den fis og ballade, vi altid har omkring mandelgaven. Og når vi går om træet og skiftes til at vælge vores yndlingssang eller -salme, først vælger den yngste, så den ældste osv. Så kan man virkelig mærke generationerne. Både dem i rummet og dem der gik forud. Og kulturen – jeg føler mig meget dansk juleaften. 

Q: Har du selv julehjerte nok til at kunne blive julemand? Eller kender du en der har? 

A: Jeg har det normalt som Pippi Langstrømpe – “Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert.” Meen …..om jeg kunne glæde alverdens børn… Det er altså noget af et ansvar! …hmmm…. Det må andre vist bedømme:-)


Hvis du er interesseret i at læse mere om bogen, eller købe den, kan du gøre det på forfatterskabet.dk