Tvilling Yndling Grævling

Forfatter: Hella Joof

Sider: 345

Forlag: Gyldendal

Rating: 6 out of 6.

Hella is back

Vi kender hende nok alle sammen- og jeg vil vove at påstå, at vi alle sammen rigtig godt kan lide hende. The one, the only; Hella Joof. 

Jeg har virkelig glædet mig til den her bogudgivelse, siden jeg fik nys om den under min bachelorskrivning i Corona-sommeren 20. Jeg har læst alt Hella nogensinde har lavet, set alle episoder der er at se af Bullerfnis, hører stadig Det Brune Punktum og hiver familien med i biffen, når der er en ny film Hella har haft fingrene i. Hvorfor? Fordi jeg forstå hende. Og på en eller anden måde, føler jeg, at hun forstå mig. Derfor stod jeg også dagen efter udgivelsesdatoen på “Tvilling Yndling Grævling” i Arnold Busck på Strøget, kun for at konstatere, at de slet ikke havde fået den i butikken endnu. Så kom jeg tilbage igen et par dage senere – og så var den der, heldigvis. 

For mig at se, er Hella 2020’s og det moderne samfunds Gud, guru, almoder og største forbillede, fordi hun er så pokkers fuld af kærlighed, når resten af verden ikke er det. Hella rummer alle de aspekter af et menneske, de fleste gerne vil indeholde, men kun de færreste har. Hun er ærlig overfor sig selv, og hun har, til trods for meget ubehagelige oplevelser i barndommen og svære tider i voksenlivet, lært så meget, at hun nu kan både grine af det, reflektere over det og tale alvorligt med andre om det. 

Hvad handler bogen om?

Bogen er en biografi- eller som undertitlen beskriver det, en “selv (hjælps) biografi”. Bogen er til dig og mig, som den er til Hella, og det er en vi alle sammen kan lære af. Her lærer vi alt om Hella lige fra hendes barndom til hendes voksenliv, om hendes turbulente og kærlighedsløse forhold, om hendes ‘venskaber’ gennem tiden, livet som mor, som sort i et Danmark hvor man var lige så sjælden som en pokkers 4-kløver (er der seriøst nogen derude der nogensinde har fundet en?), og hvordan vi kan sikre, ikke at føle os afmagtede, hjælpeløse og kede af det. Vi kommer ind på om man egentlig godt må sige neger, hvad vi kan gøre for at elske os selv og elske andre og verden omkring os, selvom den mest bare trænger til at man trykker på CTRL+ DELETE knapperne.

Hella Joof skriver sandheden om verden, med et glimt i øjet. En gang imellem bliver smilet i Tvilling, yndling, grævling erstattet af en seriøs mine, der giver en kort opsang på et seriøst emne i moderne politik og samfund, hvorefter det lille smil dog stadig sniger sig ind mellem linjerne senere hen. Jeg fandt mig selv sidde og smile som en torsk i toget, på bænken og hjemme på sofaen, mens jeg slugte alle ordene. Jeg kom også til at grine højt et par gange – og jeg lagde den også fra mig. For der var så meget, jeg skulle suge til mig. 

Men tro ikke at det her er en feel good fortælling, for det er det altså ikke. Tværtimod – det er meget bedre. Det er en ærlig fortælling. Den vil styrke dig, gøre dig ked af det, lidt utilpas og så varm indeni, med blandet håb til og ny iagttagelse af dig sig selv og dem omkring dig.

“Alt det jeg troede, jeg vidste og fandt ud af, at jeg ikke vidste en skid om. Og alt det, jeg efterhånden ved, at jeg ved”- Hella, s.334 

Hvad betyder titlen?

Hvor er jeg glad for at du spørger. Det tænkte jeg nemlig selv også, da jeg lige startede med at læse bogen. Men bare rolig- Hella har selvfølgelig inkluderet et kort fortolknings-kapitel sidst i bogen, hvor vi endelig, med alt den nye viden og refleksion vi har med os i bagagen fra bogen, kan forstå, hvad tvilling, yndling og grævling egentlig står for. 

Det var en meget smuk afslutning på bogen, og ikke en jeg havde regnet med, ville være inkluderet. De sidste linjer i bogen, gav mig en varm følelse i kroppen, og en fornemmelse af, at det hele nok skal gå. Der er ingen situationer der er værre, end at lidt visdomsord fra Hella, ikke kan bringe dig tilbage på sporet igen. 

Hvad gør vi så herfra

Mit største mål i livet, er at indeholde den mængde næstekærlighed, som Hella embodier. Alle ville have godt af at læse bogen. Vi ville alle sammen kunne lære noget nyt, for selvom bogen godt nok omhandler Hellas liv, finder du uden tvivl nogle referencer til dit eget, eller nogen du kender. 

Og så synes jeg vi skal aftale, som det sidste led i den her anmeldelse, at være flinke ved hinanden. Det er aldrig for tidligt at lave nytårsløfter, eller for sent at give slip på de ting, du alligevel ikke kan gøre noget ved. As a matter of fact …. næste gang du finder din kæreste i sengen med din bedste veninde, bliver drillet af fremmede på gaden, bliver fravalgt på grund af din store næse eller føler sig ensom, så spørg dig selv: “What would Hella do?”.