Superfeministerne

Skrevet og tegnet af: Mirion Malle

Sider: 60

Rating: 6 out of 6.

Jeg er for ret kort tid siden blevet gjort bekendt med Forlaget Cobolt, og jeg er kæmpe fan. Som i kæmpe. Forlaget laver tegneserier og illustrationsbøger (de har blandt andet også lavet Natteræd) og hos dem kan du finde både klassiske og nye tegneserier. Deres udgivelser kombinerer den stærke historie, med stærke og flotte billeder, og det er lagt seriøst arbejde og kvalitet i udgivelserne. 

I Superfeministerne, beskrives feminisme, på et niveau så forenklet, at det kan forstås af selv de mindste (eller de voksne der indtil videre ikke har været så skarpe på, hvad det egentlig er). Feminisme for dummies, om man vil 😉 Det er dog ikke en nedgørelse af bogen på nogen måde eller dens læsere! Næh nej. Den var helt fantastisk. Og den bør gives til alle danske unge mennesker, når de fylder 18, eller i konfirmationsgave. Måske som fast indflyttergave. Julegave. Fødselsdagsgave. Måske en Fordi-Det-Er-Tirsdag-Gave? 

Mediedebatten

Jeg synes nogle gange det er en svær debat, vi ser i medierne for tiden om netop det tema, bogen her tager op: feminisme, sexisme og ligestilling. Jeg er ikke i tvivl om mit ståsted i debatten, men jeg kan nogle gange godt blive træt i hovedet over alle de argumenter for og imod, til højre og venstre. Men nu er jeg lidt mere selvsikker, og bedre klædt på til snakken, efter at have kigget i Superfeministerne. Jeg har fået selvtillid i lommen, og en forståelse for ligestilling skåret ud i pap med i tasken, jeg kan pege og fortælle ud fra, når debatten bliver afsporet (måske man også burde sende den ind forbi Pia Kjærsgaard?), for nu har jeg læst Superfeministerne. Og jeg må konkludere, at dens forenklede måde at forklare og forstå feminismen på, den er der virkelig brug for.

Min eneste kritik til bogen er, at den er for kort, og at nogle af illustrationsiderne kan være en smule svære at følge, rent visuelt. Næsten alle sider er opdelte og meget nemme at læse, men nogle få af dem har rigtig meget tekst, og man skal lige overveje hvor man skal læse, før man læser. Det er dog en meget lille kritik. Til gengæld, ville jeg gerne have læst mere. Meget mere. 60 sider med så spændende læsning, er alt for lidt. Bogen berører netop også meget kort temaer som racisme og homofobi, og det kunne have klædt den, med en grundigere uddybning af disse fobier, og hvordan benævnelsen af dem kan høre sammen med feminismen. Om ikke andet, håber jeg at Forlaget Cobolt på et tidspunkt udgiver lignende bøger, men gerne omkring racisme og homofobi, så de også kan være med til at skinne lys på det moderne samfunds problematikker omkring dét. Måske man burde lave siden der illustrerer og forklarer “samtykke” om til plakater, man kan hænge rundt om i det københavnske bybillede? 

Men er der virkelig brug for (super)feminister? 

JA. For søren da. Og hvorfor tænker jeg så det?

Anden bølge af #metoo startede med Sofie Linde. Efter Zulu Comedy Galla Awards, skrev 701 kvinder i mediebranchen en af de efterfølgende dage et åbent brev, hvor de tilsluttede sig Sofie Lindes historie, om også at have oplevet sexikane på arbejdspladsen. 

Den. 29 september kunne man i JydskeVestkysten læse, at lørdag morgen havde 520 kvindelige læger, startet en underskriftindsamling, på sexisme blandt læger. 

Den 8. oktober var 689 underskrifter samlet sammen blandt mandlige- og kvindelige forskere, for at dokumentere at de har oplevet sexisits adfærd, enten mod dem selv eller mod andre, i den akademiske verden.

Mit håb er, at bogen her kan være med til at skabe forståelse for hvad feminisme er, hvordan den er misforstået (især i det danske mediebillede der tidligere har refereret hyppigt til #metoo som en “heksejagt”), og hvorfor vi alle sammen bør være feminister. Køb den, elsk den, del den og vær stolt af den. Smid den frem på kaffebordet, så dine gæster spørger ind til den, eller smid et eksemplar i ventestuen hos tandlægen, så de besøgende i venterummet kan læse i den. 

Hvis du er interesseret i at læse mere om bogen, kan du klikke her.

……….  

Psst. Du kan læse nogle af artiklerne jeg taler om i anmeldelsen her: