10 bøger du skal læse (eller genlæse) til Halloween

Kære læser. Oktober is here! Og med oktober, kommer Halloween. En uhyggelig men samtidigt sjov årstid, hvor vi klæder os ud, skærer græskar og hygger med vores familie. Hvis man har små i familien, får man også lov til at tappe op og ned af villavejene i området, for at samle slik og kager til de yngste. Men som bogelsker, er Halloween et perfekt tidspunkt for at hive fat i alle de geniale mere uhyggelige bøger, der er blevet udgivet- nye, såvel som gamle.

Derfor kommer der her en liste over 10 bøger, du skal overveje at læse (eller genlæse), til Halloween:

Billede fra Google Play. Plakat til filmen.
  • Coraline, af Henry Selick. 

“Coraline” handler om Coraline Jones, en ung pige, der finder en dør til en parallel yderst hyggelig og ubehagelig verden, i hendes families nye hjem. Her møder hun en anden version af sin familie, hvor alle mennesker og dyr har knapper, i stedet for øjne. Coraline har det meget sjovere her, end hos sine rigtige forældre, der er travlt optagede af at arbejde. Hun opdager dog hurtigt, at hendes “nye forældre” ikke er helt så rare, som hun havde håbet.

Coraline blev faktisk også animeret i 2009, og filmen er rigtig god. Det er noget helt andet, at få sat et helt konkret billede på Coraline og bogens verden.  Jeg tænkte faktisk tit i løbet af filmen, at det nok er meget godt, at bogen var animeret og ikke filmatiseret. Det giver den en mere pædagogisk-gyselig tilgang til hver ellers der snildt kunne have endt som som et meget hardcore realisme take, på “Coraline”.


  • Dracula, af Bram Stoker.

Det var her det hele startede. the one, the only – Dracula. Hvad ville gys og horror være i dag, uden Dracula? Jeg har selv en nyere smuk blodrød udgave af bogen, jeg er rigtig glad for.

Forside taget fra Saxo.com

Forside fra Saxo.com
  • The haunting of Hill House, af Shirley Jackson 

Du har måske allerede set Netflix serien. Hvis du ikke har, bør du bestemt overveje det. Hvis du har- hvorfor så ikke prøve kræfter med bogen? The haunting of Hill House virker på sin vis til at være en opskrift på hvordan mange (alt for mange) efterfølgende gysere- eller horror film- og bøger, ville blive opbygget. 

Bogen følger fire fremmede, der alle kommer til det berygtede hjemsøgte Hill House over en sommer, sammen med en Dr. Montague, der håber på at kunne videnskabeligt bevise, at der forekommer overnaturlige fænomener i huset. Jeg ved ikke om jeg burde skrive spoiler alert, men huset viser sig selvfølgelig at være voldsomt hjemsøgt.


  • *NYHED* Natteræd. Skrevet af Peter Adolphsen, og tegnet af John Kenn Mortensen. 

Natteræd. Nogle mareridt kan være så uhyggelige, at man hverken kan fortælle om dem, eller har lyst til at tænke tilbage på dem. John Kenn Mortensen har her fået frie tøjler til at samle alle sine mest ekstreme monster tegninger, i samarbejde med Peter Adolphsen, der har skrevet en kort historie til.

Forside fra Saxo.com

Forside fra Saxo.com
  • *NYHED* Frankensteine. Skrevet af Lars Kramhøft og tegnet af Jam Aden. 

Jeg har endnu ikke nået at læse den her bog, men jeg synes at den lyder spændende. Det er nok ikke den mest uhyggelige bog in terms of horror, men der er alligevel nok ubehageligt over tanken om ikke at blive social accepteret. Og så hedder den jo “Frankenstine”, så mon ikke der stadig er en god sjat elementer af overnaturlige fænomener. Du kan læse mere om bogen her.


  • IT af Stephen king.

Jeg tror de fleste kender denne bog, efter alt den opmærksomhed filmatiseringen har fået. Bogen følger syv børn, der bliver dybt traumatiserede af mødet med den onde klovn Pennywise, der finder og udnytter sit offers værste frygt, mens den maskerer sig under sin jagt. Her starter plottet med at 5-årige Georgie må lade livet efter et møde med Pennywise, hvor hans ene arm bliver revet af. Ikke lang tid efter, begynder børn at forsvinde fra byen. Storebror Bill, begynder at undersøge børnenes forsvinden, da han føler sig ansvarlig for sin lillebrors død.

Forside fra Saxo.com

Forside fra Saxo.com
  • Dr Jekyll and Mr Hyde af Robert Louis Stevenson 

En smuk, smuk, smuk klassiker der bygger på mystik, horror og dualismen i mennesker. Romanen er godt nok fra 1886, men den ældes like fine wine. Da jeg skrev den på listen, blev jeg ligefrem helt fristet til at læse bogen igen. Du kan læse min anmeldelse af bogen her.


  • Mørkets afkroge af Elizabeth Haynes

Bogen her er klassificeret som en thriller eller en psykologisk spændingsroman, men jeg fandt bogens tema ret uhyggelig da jeg læste den, så jeg tænkte at jeg ville dele den alligevel. Bogen handler om Catherine, der møder hvad hun tror er drømmemanden, Lee. Alle er vilde med ham, fra venner til familie, til fremmede på gaden. Men Lee er skræmmende, og Catherine bliver mere og mere isoleret. Skræmt, planlægger hun sin flugt ud af forholdet. Fire år senere, ændrer et telefonopkald alt. Er hun overhovedet i sikkerhed? Og stod den plante egentlig der, da hun gik i morges?

Forside fra Saxo.com

Forside fra Saxo.com
  • Nobody/ The Graveyard Book af Neil Gaiman 

Ja, Neil Gaiman er på listen to gange. Jeg havde tidligere læst både Coraline og Nobody, da jeg var yngre, og blev inspireret til at dykke ned i Neil Gaimans verden igen, her i mine voksne år. “Nobody” handler om Bod, der som lille undgår et massemord, med hensigt på at dræbe hele hans familie. Han vokser op på en kirkegård, og bliver opdraget af vampyrer og spøgelser, og lærer om livet fra de døde. Interesseret? Det forstår jeg godt. Bogen er måske skrevet til et lidt yngre publikum, men jeg kunne stadig godt lide den.


  • The Call of Cthulhu af H. P. Lovecraft 

Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har læst bogen her. Min kæreste og samlever har dog talt enormt meget om den, det sidste stykke tid mens HBO har reklameret med deres nye serie om Lovecrafts fortællinger. Historien handler om et frygteligt stort og skræmmende undervandsmonster. Efter sigende skulle monsteret sove, men hvis det vågner, vil det være en trussel for verden og menneskeligheden. Bogen skulle dog været ret uhyggelig, fordi den gennemgår en masse andre ubehagelige (forhåbentligt) fiktive skabninger, der lurer i de mørke kroge, kravler i dine vægge og venter i skyggerne.

Forside fra Saxo.com
<p value="<amp-fit-text layout="fixed-height" min-font-size="6" max-font-size="72" height="80"><strong>Puha!</strong> Godt vi har el i huset, så man lige hurtigt kan tænde lyset, hvis det hele skulle blive for meget. Er der nogle af bøgerne du allerede har læst, eller en bog du gerne vil dele? Skriv en kommentar til opslaget, eller kom og hils på Instagram.Puha! Godt vi har el i huset, så man lige hurtigt kan tænde lyset, hvis det hele skulle blive for meget. Er der nogle af bøgerne du allerede har læst, eller en bog du gerne vil dele? Skriv en kommentar til opslaget, eller kom og hils på Instagram.